More

  La Liga-lagenes karakter etter (cirka) halvspilt sesong

  Sesongen 2020/21 er noenlunde halvspilt. De fleste har gjennomført 20 runder, noen få har bare spilt 18 kamper, mens noen flere har spilt 19. Dermed er det på tide å sette karakterer på lagenes sesong hittil. 
  Alavés: D- 
  Alavés startet sesongen grusomt med bare ett poeng på de fire første rundene. Så virket baskerne å ha snudd et hjørne med bare to tap på ti. Siden har det snudd dramatisk for klubben som havnet bare tre poeng foran nedrykksstreken forrige sesong, og står nå med fire strake tap. Overlevelse er klubbens eneste mål denne sesongen, en målsetting som er vel innen rekkevidde. De neste ukene blir utrolig viktig for Babazarros. 
  Hva må forbedres?
  Bedre bedsluttsomhet i begge ender av banen. 18 mål på 20 kamper er meget svakt, mens bare to klubber har flere baklengs enn Alavés (29).
  Beste spiller hittil: Joselu
  Den 30 år gamle kraftspissen blir helt sentral i jakten på overlevelse. Joselu har fire fulltreffere så langt, men er så mye mer for dette laget. Han er et briljant oppspillspunkt, og vinner nesten syv hodedueller hver kamp.
  Athletic Bilbao: D+
  Mye tyder på at denne sesongen blir en sesong med to historier; før og etter Marcelino tok over som trener. Før ansettelsen famlet klubben i blinde på nedre halvdel, men Marcelino har allerede hentet klubbens første pokal på seks år, og er på god vei til å ta Athletic oppover på tabellen. Denne karakteren vil trolig bli mye bedre ved sesongslutt.
  Hva må forbedres?
  Entusiasmen rundt klubben var på et bortimot bunnpunkt før Gaizka Garitano fikk sparken i januar. Her ligger også Marcelinos største utfordring, men er allerede på god vei.
  Beste spiller hittil: Iker Muniain
  Bilbaos store sønn har ingen lysende sesong hittil, men kapteinen har likevel vært lagets beste. Er i stand til å gjøre en enda bedre andre halvdel av sesongen, og står så langt med fire mål og to assists.
  Atlético Madrid: A+
  Atlético har syv poeng og en kamp mindre spilt til nærmeste utfordrer, Real Madrid. Diego Simeones mannskap topper tabellen suverent, har scoret nest flest og sluppet inn desidert minst. Kan ikke gjøre så mye bedre enn det.
  Hva må forbedres?
  Ingen er perfekte, ei heller Atlético. Det er på tide at Diego Simeone legger vekk mindreverdighetskomplekset i de aller største kampene, les; 0-2-tapet for byrival Real i desember.
  Beste spiller hittil: Luis Suárez
  Den uruguayanske veteranen viser ingen tegn på metthet til tross for en allerede svært velfylt peishylle. Er på god vei til å skyte sin nye klubb til ligagull.
  Barcelona: C
  Ronald Koeman startet trenerkarrieren på Camp Nou med å håndtere Messi-sagaen, og samtidig få alle ombord etter en frustrerende fjorårssesong. Har foreløpig ikke lykkes med det, men resultatmessig har det tatt seg veldig opp i det siste. Har heller ikke vært heldig med skadene på først og fremst Ansu Fati og Gerard Pique. Juryen er fortsatt ute på nederlenderen.
  Hva må forbedres?
  En del. Koeman virker å ha innsett at klubben kan ikke basere hele sitt offensive spill på å gi ballen til Messi og håpe på det beste, men har ikke funnet sukessformelen. Blaugrana er også fryktelig sårbare bakover uten Pique på banen. 
  Beste spiller hittil: Lionel Messi
  Han er ikke like god som han var før, men du verden for en spiller han fremdeles er. Klubbens desiderte toppscorer og ubestridte talisman. 
  Betis: C
  Real Betis hadde en forferdelig høst, men det de har vist så langt i 2021 hever karakteren et hakk. Er ubeseiret på fire kamper i det nye året, og spiller bedre fotball enn på lenge. Europa er innen rekkevidde, noe som på langt nær virket sannsynlig i desember.
  Hva må forbedres?
  Det defensive. Betis har sluppet inn 34 mål så langt, flest i La Liga. Det er selvsagt ikke i nærheten av godt nok.
  Beste spiller hittil: Sergio Canales
  29-åringen spiller sitt livs fotball denne sesongen, og spesielt de siste ukene har han vært det engelskmennene kaller “unplayable”. Syv mål og fire assists fra sin midtbaneposisjon er faktisk ikke nok til å beskrive hvor god Canales faktisk har vært.
  Cádiz: A
  Hadde du fortalt treneren Álvaro Cervera før sesongen at når vi har kommet til januar ligger dere på 11. plass og slått både Real Madrid og Barcelona, ville han sannsynligvis ringt menn i hvite frakker. Cádiz har prestert over alle forventninger så langt.
  Hva må forbedres?
  Cervera legger sin prestisje i defensiv organisering, og har lykkes med det. Skal det sprudle mer offensivt (bare 17 mål hittil) vil det trolig gå på bekostning av det defensive, som har gitt dem så mange poeng hittil. Cádiz bør ut i fra tilgjengelige ressurser endre minst mulig.
  Beste spiller hittil: Álvaro Negredo
  Alle trodde Negredo var ferdig på toppnivå, men for en signering han har vært for Cádiz. Han har gitt fire mål og tre assists, vinner massevis av dueller, jobber som en galeislave, og har tatt med seg en uvurderlig rutine i garderoben.
  Celta Vigo: C-
  Virket som et nedrykkslag i høst, men så kom Eduardo Coudet inn og fikk virkelig fart på sakene. Men selv han har ikke klart å finne ut hvordan Celta skal vinne fotballkamper uten Iago Aspas på banen. Med spissen på behandlingsrommet, har Celta kollapset og tatt ett poeng så langt i 2021.
  Hva må forbedres?
  Avhengigheten av Iago Aspas.
  Beste spiller hittil: Iago Aspas
  Celta klarer seg ikke uten Iago Aspas, og Iago Aspas klarer seg ikke uten Celta. Ni mål og seks målgivende forteller alt om hvor viktig 33-åringen er.
  Eibar: C
  Eibar vil være fornøyd hvis de klarer å holde plassen, og ligger an til å nå omtrentlig samme poengsum som forrige sesong (42). Blir nesten aldri rundspilt, men slår like sjeldent på sjarmen.
  Hva må forbedres?
  21 innslupne er meget godkjent for et bunnlag, men det er offensivt skoen trykker. 17 scorede mål er selvsagt ikke godt nok.
  Beste spiller hittil: Bryan Gil
  Venstrevingen har vist hvilket stortalent han er i krevende omgivelser. Har ingen målgivende hittil, men er lagets kreative kraft og deres mest sjanseskapende spiller. Har dessuten tre fulltreffere på samvittigheten.
  Elche: E+
  Man skal ikke ha altfor høye forventninger til et nyopprykket lag, men dette Elche-laget har vært relativt trist sorti. Pluss for at de til tross for en svak første halvdel har heng på lagene over streken.
  Hva må forbedres?
  Heller ikke Elche blir ofte rundspilt, men gjør heller aldri sitt for å levere underholdning til den nøytrale tilskuer. Må bli bedre på å ta poeng i jevne kamper, som altfor ofte har endt med tap. 
  Beste spiller hittil: Fidel
  Den erfarne midtbanemannen har vært uvurdelig for Elche hittil, og bidrat med fire scoringer og to assists.
  Getafe: D-
  Har ikke klart å bygge videre på den flotte fjorårssesongen, og kollapsen i 1-5-tapet mot Athletic Bilbao var spesielt alarmerende. Et av mange lag som står i fare for å rykke ned.
  Hva må forbedres?
  José Bordalas har erkjent det alle har sett: Dette laget er altfor ustabilt og sårbare bakover.
  Granada: C+
  På stø kurs mot å gjøre en lignende prestasjon som forrige sesong, og da må det kalles godkjent. Ligger på syvendeplass, men har fremdeles mye å gå på.
  Hva må forbedres?
  Og med mye å gå på, da menes først og fremst det defensive. 34 baklengs er sammen med Betis klart flest i La Liga, og det er nesten godt gjort å ligge så høyt oppe med en målforskjell på -10.
  Beste spiller hittil: Darwin Machís
  Kantspilleren har vært Granadas mest kreatve kraft så langt. Har skapt flest sjanser, og står dessuten med godkjente tre mål og tre assists.
  Huesca: E-
  Redder seg fra strykkarakteren med hårfin margin, først og fremst på grunn av “få” tap (ni). Står likevel bare med én eneste seier, og virker nederlagsdømt.
  Hva må forbedres?
  Scorer nesten aldri, men må først og fremst bli bedre på å legge motstanderen under press i korte og lengre perioder av kampen. Omgjøre jevne kamper til seier. 
  Beste spiller hittil: Javi Galán
  Vingbacken har vært lagets soleklart beste så langt.
  Levante: C
  Levante ligger akkurat der de endte forrige sesong, på 12. plass. Kunne ligget enda høyere om det ikke var for alle de uavgjorte kampene (åtte).
  Hva må forbedres?
  Avgjøre jevne kamper til sin fordel og tette igjen bedre bakover. Har holdt nullen kun én gang denne sesongen.
  Beste spiller hittil: Roger Martí
  Spissen har vært i fyr og flamme med åtte fulltreffere hittil.
  Osasuna: E
  Har tatt mange steg bakover fra forrige sesong da de endte på 10. plass. Ligger nå på 17. plass, og det er nesten smått utrolig at de ikke ligger under streken.
  Hva må forbedres?
  Bedre besluttsomhet i begge ender av banen. 19-29 etter 20 kamper er ikke lovende tegn på fornyet La Liga-kontrakt.
  Beste spiller hittil: Rubén Garcia
  Den offensive midtbanespilleren har vært deres klart mest kreative spiller så langt. Har tre mål og tre assists på samvittigheten, og det meste av spillet går gjennom han.
  Real Sociedad: C-
  Lenge så det ut til at dette skulle bli en A-sesong, men siden har baskerne falt fullstendig sammen. Hatt uflaks med skader, og savnet av Martin Ødegaard har vært tydelig.
  Hva må forbedres?
  Kreativiteten på midtbanen. David Silva var glimrende så lenge han var skadefri, men med Silva ute har La Real hatt store problemer.
  Beste spiller hittil: Mikel Oyarzabal
  Klubbens toppscorer og deres egen sønn. Uerstattelig. 
  Real Madrid: C-
  Kun det beste er godt nok for Real Madrid og deres stjernespekkede mannskap, og da må også lista legges deretter. Syv poeng bak Atlético og en rekke uinspirerte prestasjoner har ført til presise spørsmål om Zidane er rette mann til å ta laget fremover.
  Hva må forbedres?
  Bli mer stabile og slutte å tro at det bare er å møte opp og hente tre poeng mot svakere motstand. Tapene mot Cádiz og Alavés er tydelige eksempler.
  Beste spiller hittil: Karim Benzema
  Franskmannen har virkelig trådt frem i rampelyset etter at Ronaldo forlot Madrid for noen år siden. Elsker rollen som katalysatoren på topp, og utfyller rollen som både toppscorer og oppspillspunkt til nær perfeksjon.
  Real Valladolid: D
  En merkelig sesong for Valladolid, som virker å bare hente frem seirer når det virkelig gjelder. Enn så lenge holder det dem over nedrykksstreken, som også er Pucelanos´ store mål.
  Hva må forbedres?
  Valladolid virker å være i stand til å nærme seg øvre halvdel, men da må de bli langt mer stabile. Forskjellen fra topp- til bunnivå er per dags dato for stor.
  Beste spiller hittil: 
  Nesten hele laget har underprestert når vi har kommet halvveis. Midtstopperen Jawad El Yamiq har underprestert minst i en så langt middelmådig sesong.
  Sevilla: B+
  Julen Lopetegui har gjenreist sitt gode navn og rykte etter at han tok over Sevilla. Ligger an til å kvalifisere seg til Champions League på ny.
  Hva må forbedres?
  Det skjer ikke lenger like ofte som før, men Sevilla har fortsatt tendensen til å skru av når man minst venter det. Hjemmetap og uavgjort mot Eibar og Valladolid demonstrerer dette. 
  Beste spiller hittil: Youssef En-Nesyri
  Spissen er i sitt livs form, og Sevilla gjorde lurt i å ta sjansen på å hente ham fra Leganés. Har tilbakebetalt tilliten ved å lede toppscorertabellen og har scoret to hattricks bare i januar. 
  Valencia: D-
  Javi Gracia visste han fikk en utakknemlig jobb foran seg denne sesongen da klubben solgte unna stjernespillere på rekke og rad på sensommeren. Står i reell fare for å rykke ned.
  Hva må forbedres? 
  Som så mange andre, må også Valencia bli bedre på å avgjøre jevne kamper til sin fordel, og ikke minst holde hodet kaldere i de store øyeblikkene under kampene.
  Beste spiller hittil: Carlos Soler
  En av de få gjenværende stjernene, som har vært verdt sin vekt i gull. Et minnerikt hattrick mot Real Madrid fra straffemerket er foreløpig sesongens høydepunkt, både for Soler og Valencia.
  Villarreal: A-
  Ett av bare tre lag som så langt får se bokstaven A. Er helt oppe og kjemper om en plass i Champions League og har tapt kun to. Unai Emery har gjort en bemerkelsesverdig jobb.
  Hva må forbedres? 
  Spiller for mange uavgjort, og hele ti av 20 har endt med poengdeling. Er dessuten fortsatt nokså avhengig av at Gerard Moreno har dagen.
  Beste spiller hittil: Gerard Moreno
  Heldigvis for Villarreal, så har Gerard Moreno ofte dagen. Er lagets toppscorer med ti mål, men skaper også flest sjanser for sine lagkamerater. 

  Relaterte artikler

  Del artikkel

  spot_img

  Siste nytt

  Nyhetsbrev

  Få siste nytt rett i mailen