More

  La Liga: Kampen om topp 4 spisser seg til

  Med full klaff, kunne Sevilla i løpet av de tre siste ligarundene overtatt tabelltoppen i La Liga. De har hatt gylne muligheter til å slå både Valencia, Celta Vigo og Osasuna. Med machball i alle disse oppgjørene, endte det i stedet uavgjort. Ivan Rakitic, mannen som “aldri” brenner et straffespark, gjorde akkurat det da det gjald som mest på El Sadar i helgen. På overtid kunne han sendt Sevilla hjem med tre uvurderlige poeng fra bortekampen mot Osasuna. I stedet ble det bare ett.
  Ting tyder på at lag som ikke tilhører den etablerte eliten i Spania får høydeskrekk når de nærmer seg tabelltoppen. Sevilla har fått skjelven flere ganger, selv om panikken ikke tok dem sent på vårsesongen forrige sesong. Vertigoen har tatt Real Sociedad allerede på høsten de siste sesongene, og dermed har Real Madrid, Atlético Madrid eller Barcelona endt opp som naturlige vinnere, og har nesten hatt triopol på ligagullet de siste tiårene. Valencia (to ganger) og Deportivo de La Coruña (1999/2000) er de eneste lagene som har klart å bryte hegemoniet i den spanske toppdivisjonen siden Athletic Bilbao gjorde det i 1984.
  Med seks poengs forsprang til Sevilla, tyder mye på at det er Real Madrid av denne trioen som ender opp som ligamester denne sesongen. De kongelig hvitkledde har vist svakhetstegn de siste ukene, men det spiller ikke all verden til rolle, all den tid lagene bak ikke makter å utnytte mulighetene som har bydd seg. I stedet er det “La carrera por el cuarto” – racet for fjerdeplassen som tegner til å bli vårsesongens store thriller i La Liga.
  Med den meget viktige 4-2-seieren over Atlético Madrid i helgen, passerte Barcelona de regjerende ligamesterne på tabellen og inntok den særdeles viktige fjerdeplassen. Noen La Liga-klubber er mer avhengige av en Champions League-billett enn andre, og Barça er definitivt en av klubbene i Spania som ikke har råd, bokstavelig talt, til å gå en sesong uten at Champions League-hymnen runger utover Camp Nou. For med alle røde tallene i Barcelonas regnskapsbøker, er klubbens status som et topplag å regne med avhengig av kvalifisering til den gjeveste klubbturneringen.
  Deltakelse i gruppespillet gir alene 15,64 millioner euro i premiepenger denne sesongen. Seier i gruppespillkamper gir 2,8 millioner euro, mens uavgjort gir 990 000 euro. Deretter følger 9,6 millioner for å kvalifisere seg til åttedelsfinalen, 10,6 millioner for kvartfinaleplass, 12,5 millioner millioner for semifinalebillett, og ytterligere 15,5 millioner for å gå hele veien til finalen. Ender man opp som vinner, venter ytterligere 4,5 millioner euro på konto. Til sammen er det mulig å tjene opp mot 85,1 millioner euro i Champions League alene denne sesongen. 
  De siste sesongene har det vært nærmest opplest å vedtatt at den sedvanlige spanske trioen og Sevilla har utgjort Spanias delegasjon i Champions League, i tillegg til Villarreal som denne sesongen gikk bakveien via Europa League-triumfen mot Manchester United. Slik det ser ut med 15 runder igjen av sesongen, er Real Betis i ferd med å blande seg inn i kampen om CL-billett. Sevilla-klubben ligger på en finfin tredjeplass, og har en av ligaens aller beste formspillere i Nabil Fekir. Men, også de snubler med jevne mellomrom, slik resten av lagene i kampen om fjerdeplassen gjør.
  Det avgis poeng i hytt og pine. Fra Barcelona på 4. til Athletic Bilbao på 8. er det kun Barça som er ubeseiret på de siste fem. Selv Betis på 3. har vunnet kun to av de siste fem. Atlético Madrid har ingen grunn til å ta Champions League-deltakelse neste sesong for gitt, for de regjerende ligamesterne er fullstendig ugjenkjennelige fra forrige sesong. De forsvarer seg som et middels godt fotballag, og er ofte avhengig av magi på overtid for å få med seg tre poeng. Ingen lag har tatt flere poeng i tilleggstiden enn Diego Simeones mannskap denne sesongen.
  Samtidig har Villarreal begynt å få opp dampen, og i helgen vartet de opp med en uhyre imponerende seier mot Real Betis på bortebane. Den gule ubåten er blant fotballhipsternes store favoritter, og er i skrivende stund bare tre poeng bak Barcelona på 4. Fra Barça og ned til Athletic på 8. skiller det bare fire poeng, og til helgen kan vi se frem til oppgjøret mellom Villarreal og Real Madrid. Da kan nye vendinger tas i kampen om både ligagullet og plassene bak. For øyeblikket er det imidlertid racet om fjerdeplassen som har den aller største spenningen.

  Relaterte artikler

  Del artikkel

  spot_img

  Siste nytt

  Nyhetsbrev

  Få siste nytt rett i mailen