More

  Kvalik: Ingen walkover for Vålerenga

  Andreomgangen mot Tromsø bærer bud om fornyet Eliteserie-kontrakt, men Vålerenga har ikke råd til å sove på Kristiansund.

  Vålerenga
  Andrej Ilic Reddet Kvalik Mot Tromsø.

  Selvgodhet? Mangel på kvalitet? Undervurdering av antatt svakere motstand? Hva som konkret er årsaken til Vålerengas fall denne sesongen vites ikke 100 prosent, men den er ganske sikkert sammensatt, og inneholder nok flere av stikkordene over. Før de to siste kampene mot HamKam og Tromsø, ville hovedstadsklubben ganske sikkert slått til på tilbudet om kvalikfinale mot Kristiansund. Vålerenga stod på kanten av stupet, og fire poeng mot disse lagene var langt fra noen formalitet.

  Det var faktisk større sannsynlighet for at Vålerenga kom til å rykke ned da bare to kamper gjenstod av sesongen, enn at de ikke kom til å gjøre det. Men, Geir Bakkes mannskap mobiliserte da de trengte det som mest, og etter en nervepirrende siste serierunde, har VIF skjebnen i egne hender. Vålerengas skjebne neste sesong skal avgjøres over minimum 180 minutter med fotball mot Kristiansund – et KBK som har vind i seilene og følelsen av å ha alt å vinne.

  Alt å vinne

  Amund Skiris lag scoret fem i siste OBOS-runde mot Skeid, og i deres første kvalikkamp fikk de oppleve euforien som kommer med å vinne en straffekonkurranse, da de slo ut Bryne. Det momentumet tok de med seg til neste kvalikrunde mot Kongsvinger, og feide dem av banen med 4-2 på iskalde Gjemselund. Nå får de muligheten til å innta rollen som David i den berømte kampen mot Goliat, og Vålerenga har ikke råd til å hvile på laurbærene fra prestasjonen i siste serierunde mot Tromsø.

  – Kristiansund er et lag jeg føler vi bør slå, både borte og hjemme. Men, så er jo det enklere sagt enn gjort. Jobben må gjøres, så det er bare å omstille hodene våre og være fullt påskrudde, sier Vålerengas Magnus Riisnæs til klubbens hjemmesider.

  Samme gamle leksa?

  Vålerenga
  Magnus Riisnæs Mener Vif “Bør Slå Kristiansund Både Borte Og Hjemme”.

  Det er mulig undertegnede henger seg for mye opp i semantikken her, men setningen “Kristiansund er et lag jeg føler vi bør slå, både borte og hjemme” er en setning jeg føler stortalentet Riisnæs kan hende burde spart seg for. Det er nemlig atskillige lag Vålerenga burde slått i sesongen 2023, men som de ikke gjorde. De burde slått Sandefjord på hjemmebane, men tapte 2-3. De burde også slått Lillestrøm da de ledet 3-1, og 3-2 til det gjenstod bare minutter av ordinær tid.

  Vålerenga burde også ha vunnet langt flere enn de to hjemmekampene de vant i hele 2023, men det gjorde de ikke. Det er lett å mistenke at innstillingen om at dette kom til å ordne seg til slutt så lenge man møtte opp til kamp har bodd i mange av Vålerengas spillere gjennom sesongen. Først da alt stod på spill i de to siste seriekampene, gravde de dypt i seg selv og fant poengene de trengte for å gi seg selv muligheten til å redde denne og neste sesong.

  Eliteseriens klart svakeste hjemmelag

  VIF var Eliteseriens klart svakeste hjemmelag i Eliteserien i år. Selv tabelljumbo Aalesund, som rykket ned med 18 poeng og 73 baklengs, vant dobbelt så mange hjemmekamper som Oslo-laget og slapp inn færre mål på eget gress. Lillestrøm, som havnet åtte plasser foran og tok 14 flere poeng, vant færre bortekamper (4) enn VIF (5). Det er lett å se hvor skoen har trykket for Vålerenga gjennom hele sesongen. Én liten hjemmeseier til, og Geir Bakkes lag ville aldri vært i dette uføret.

  Men, tar de med seg prestasjonen og mentaliteten fra Tromsø-kampen, bør Vålerenga ha gode muligheter til å klare seg likevel. Andreomgangen mot årets bronselag er trolig den beste omgangen de har spilt på eget gress i år, og et slikt prestasjonsnivå bør holde til sammenlagtseier mot Kristiansund. Men at dette VIF-laget kommer til å gjenskape den prestasjonen er langt fra en formalitet, det har vi sett altfor mange ganger før denne sesongen. I tillegg vil KBK ha følelsen av at de har alt å vinne og at alt presset ligger på Eliteserie-laget. Det er også tilfellet i ni av ti kvaliker.

  Harmoni i Kristiansund

  Det er en feel-good-stemning på Kristiansund, som ikke har vært der i hele år. Nordmøringene startet sesongen svakt, og misnøyen toppet seg da man tok avskjed med suksesstreneren Christian Michelsen. Amund Skiri, hans erstatter, brukte tid på å vinne over fansen og garderoben, og hovedpersonen selv ønsket seg egentlig til Aalesund. Men, nå virker alt så meget mer harmonisk, og tirsdag skrev Skiri under på ny og forbedret avtale, som binder ham til Kristiansund de tre neste årene.

  – Det ligger i strategien til klubben at vi skal være et lag som kjemper i norsk toppfotball. KBK er en klubb og som bør ha ambisjoner om å være med i den øverste ligaen, bemerker Skiri i forbindelse med kontraktsforlengelsen. Får KBK-treneren det som han vil, bytter laget hans divisjon med Vålerenga kommende sesong.

  Eliteserie-laget vil alltid være forhåndsfavoritt i kvalikfinalen, men siden 2016 har det vekslet annethvert år hvilket lag fra Eliteserien og OBOS-ligaen som har vunnet kvaliken. I fjor var det Eliteserie-laget Sandefjord som klarte seg relativt greit mot OBOS-laget Kongsvinger. Vålerenga er herved advart.

  Relaterte artikler

  Del artikkel

  spot_img

  Siste nytt

  Nyhetsbrev

  Få siste nytt rett i mailen