More

  KOMMENTAR: Europa ser til Norge

  En ny æra på vei?

  David Datro Fofana og Casper Tengtedt. To av spissene som lyste opp norsk seriefotball forrige sesong, blir ikke å se på Eliteserie-arenaene i 2023. I stedet har de blitt snappet opp av storklubbene Chelsea og Benfica for til sammen over 200 millioner kroner. Og i går kveld bestemte det danske stortalentet Jeppe Kjær (18) seg for at det neste, riktige steget i hans ekstremt lovende karriere er Bodø/Glimt. Klubben han forlater? Ajax.

  Kan hende er vi i ferd med å se et paradigmeskifte i norsk fotball. Det er ikke mange år siden det ville vært helt utenkelig at en av Danmarks største talenter ville forlate Johan Cruyff-akademiet i Amsterdam til fordel for Aspmyra og Eliteserien. Men, Bodø/Glimt skal ha en stor del av æren for at utenlandske klubber og spillere nå har begynt å se til Norge for import og eksport.

  Ikke la mangelen på spilletid i Ajax lure en; Kjær er et av de ubestridt største talentene i dansk fotball, og en internasjonal superstjerne “in the making”. Samtidig valgte Chelsea å se til Molde for ny spiss, og selv om €12 millioner virker å være lommerusk for det nye Blues-regimet, er det oppsiktsvekkende at en internasjonal storklubb velger å legge såpass med penger på bordet for en tenåring med kun én godkjent sesong i Eliteserien.

  Tengstedt brukte enda kortere tid på å overbevise Benfica. Dansken fikk kun 14 seriekamper for Rosenborg, men rakk likevel å hamre 15 Eliteserie-baller i nettet før portugiserne kom bankende på døra på Brakka. €9,5 millioner er overgangssummen Benfica la på bordet, og det er atskillig mer penger for dem enn hva €12 millioner er for Chelsea. Liverpools Jürgen Klopp var inne på det i forbindelse med de rødes overgang for Cody Gakpo: Klubbene som ikke er aller øverst på fotballpyramiden har ikke lenger råd til å sitte på gjerdet og vente til overgangssummene har tre- og firedoblet seg.

  Samtidig sendes det norske spillere ut av Eliteserien på løpende bånd, og norske spillere skifter beite til stadig større klubber. Gårsdagen så Julian Ryerson gå fra Union Berlin til Dortmund og Johan Hove fra Drammen til Groningen. På én dag. Serie A, som aldri har hatt voldsomme bånd til norske spillere (unnskyld, Per Bredesen), har nå plutselig ti norske spillere i rekkene. Erling Braut Haaland og Martin Ødegaard bruker denne sesongen på å rive ned Premier League for Manchester City og Arsenal, og et av de største talentene i norsk fotball i nyere tid, Andreas Schjelderup, har forlatt dansk fotball til fordel for Benfica denne måneden, i en overgang verdt 150 millioner kroner. En spiller Liverpool blant annet var ute etter.

  Det norske markedet har med andre ord eksplodert de siste årene. Selv om spillerne som forlater Eliteserien for vanvittige beløp ikke er norske, har utenlandske klubber fått en gryende tillit til at spillere som utvikler seg i norsk fotball er gode nok til å ta det neste steget. Det betyr mye.

  Den eneste malurten i begeret er raset av tidligere Bodø/Glimt-spillere som tilsynelatende ikke lykkes i utlandet. Patrick Berg og Jens Petter Hauge er kanskje de beste eksemplene, og sistnevnte blir for tiden kastet rundt i Europa til stadig mindre klubber. Berg har vendt hjem til Aspmyra igjen. Nå gjenstår det å se om den seneste Glimt-eksporten, Ola Solbakken, lykkes i Roma. Signalene er uansett lovende. Utenlandske storklubber har etablert en tillit til norske klubber og deres spillerutvikling i en helt annen grad nå enn tidligere. Vi har garantert ikke sett siste millionbeløp renne inn norske klubbkonti.

  Relaterte artikler

  Del artikkel

  spot_img

  Siste nytt

  Nyhetsbrev

  Få siste nytt rett i mailen