More

  Kom ned fra din høye hest!

  «The day the music died» sang Don McLean i ikoniske American Pie fra 1971 (og Madonna i et grusomt cover fra 2000 vi forbigår i stillhet). Etter nattens hendelser i fotball-Europa frister det å gjøre en liten omskrivning og døpe 19. april 2021 til «The day that football died».
  Etter flere år med rykter kom den endelige bekreftelsen da tolv klubber sammen har glemt hva fotballen handler om og rettet fokus utelukkende mot egen lommebok. De opphøyer seg selv til noe spesielt, noe «bedre» enn konkurrentene sine. Og dermed skal de alltid ha fast plass i sin egen Super League, uavhengig av prestasjoner. De vil riktignok fortsatt leke med resten av barna i barnehagen, i den hjemlige ligaen, men med en viktig presisering om at de har den sterkeste pappaen og at han er advokat. Skulle de gå på en smell mot et Brighton eller et Burnley og ikke lenger ha mulighet til å vinne ligaen, så kan de kjøre reservelaget ut sesongen. For kampen om topp fire gjelder jo ikke lenger.
  I kveld skulle en rekke Liverpool-fans over hele verden gruglede seg til en tøff bortekamp mot Leeds. Kampen om topp fire har vært tøff hele våren og foran innspurten er det kun Manchester City og Manchester United som kunne føle seg trygge på Champions League-spill neste sesong. Men Chelsea, Liverpool, Tottenham og Arsenal ønsker ikke lenger slike konkurranseelementer som kan medføre mindre inntekter i eiernes velfylte lommebok. Å misse ut på en topp-fire-plass er rett og slett for dyrt. Så da løser man det ved å sikre at Manchester City, Manchester United, Chelsea, Liverpool, Tottenham og Arsenal alltid er med, uansett. Hva med Leicester og West Ham som i dag holder 3. og 4. plassen? Nei, dere får ikke være med å leke selv om dere har vært bedre enn Chelsea, Liverpool, Arsenal og Tottenham. Pappaen deres er ikke sterk nok… og han er i hvert fall ikke advokat!
  Nå har altså seks engelske klubber, inkludert mitt eget Liverpool, og tolv europeiske klubber totalt valgt å fjerne den siste lille bit av rettferdighet vi hadde igjen i fotballen. At man møter alle to ganger i løpet av én sesong, én gang hjemme og én gang borte. Og til slutt har man en tabell der den med mest poeng vant ligaen, de med færrest må ta den tunge turen ned, og europacupplasser fordeles mer eller mindre rettferdig. Ja, nostalgikerne blant oss vil naturligvis mene at Champions League i seg selv er feil og at 4. plasser i ligaen ikke har noe i «serievinnercupen» å gjøre – men det får ligge for denne gang. Alle 20 lagene har i alle fall en mulighet til å kunne ta 4. plassen når ligasesongen sparkes i gang.
  En amerikansk modell der noen klubber opphøyer seg selv til noe annet enn resten og krever å aldri kunne ryke ut fordi man er «founding member» hører ingensteds hjemme. Og det gleder et fotballhjerte å se at selv supportere av Manchester United og Liverpool i dag står sammen som én! Vi ønsker ikke å se fotballen vi elsker dø. Vi ønsker at Rosenborg skal kunne spille kvartfinale i Champions League/Super League mot Juventus, hvis de er gode nok. Vi ønsker at League Two-laget sjokkerer alle med å slå ut en Premier League-klubb av FA-cupen. Og vi elsket alle når Leicester vant ligaen, selv om det ikke var vår klubb denne gangen. Er man ikke god nok, rykker man ned. Går det virkelig ille, hei Leeds, går fort turen ned til League One også før man sakte, men sikkert, klatrer tilbake mot toppen. Og vi er alle glade for å ha Leeds tilbake igjen i Premier League denne sesongen. Fotball er følelser. Det er opprykkskamp. Det er nedrykkskamp. Det er strid om 4. plass. Det er overtidsscoringer for – og imot. Det er gale offsideavgjørelser, hat mot erkerival, og elsk når man kan feire titler. Dette ønsker nå alle tolv å fjerne. De er størst, sterkest, og ønsker ikke å risikere det. Kom ned fra din høye hest! Liverpool hadde inntil ti måneder siden fortsatt ikke vunnet PL. Arsenal har vært en middelhavsfarer i flere sesonger og det finnes knapt noen som fortsatt kan huske sist Tottenham vant ligaen!
  Nå gjenstår det å se hva responsen blir. UEFA truer med utkastelse og korrekt er det. Egentlig burde man satt fokus på alle feilene UEFA og FIFA har begått i en årrekke, men den stygge ulven fremstår nå plutselig som flinkeste elev i klassen. Og hva gjør FA? I mine øyne er det enkelt og greit valg:
  Enten kommer det er skriftlig beklagelse fra alle utbryterne med umiddelbar virkning eller så kaster man ut hele gjengen av ligasystemet. Ønsker ikke dere å leke på samme vilkår som resten, så ønsker ikke vi å leke med dere i det hele tatt. Inntil det skjer så er min personlige Premier League-tabell som følger:

  Og kveldens oppgjør er like interessant som før! Ikke for Liverpool, men for Leeds som ligger poenget foran Aston Villa i kampen om den siste Champions League-plassen. For kamp om plasser skal vi ha, ikke noen mobbere som føler de er bedre enn resten!

  Relaterte artikler

  Del artikkel

  spot_img

  Siste nytt

  Nyhetsbrev

  Få siste nytt rett i mailen