More

  Japan planlegger opprør mot stormaktene

  Dette er en eksklusiv artikkel. Kun abonnenter har tilgang.

  Vennligst abonner for å låse opp dette innholdet.
  *Betalingskort må benyttes ved bestilling.

  Japan stiller til mesterskapet uten en superstjerne som Keisuke Honda eller Shinji Kagawa på banen men laget som har spilt i samtlige verdensmesterskap siden debuten i 1998 har et ønske om å gå videre fra sin gruppe. Både i 2002, 2010 og 2018 kom Japan til utslagsrundene men veien dit er kanskje vanskeligere enn noen gang. Hajime Moriyasu sitt mannskap har uansett store planer om å skape trøbbel for Tyskland og Spania og mye tyder på at de kan klare det. De kommer til å presse Spania gjennom samtlige 90 minutter med en tropp fulle av duracellkaniner. De vil kontre på hvert eneste angrep Tyskland kommer med, og kanskje vil det holde mot to litt haltende stormakter?

  Uten superstjernene blir det laget som må gjøre det for Samurai Blue. Laget har fult av spillere som gjennom høsten har vist høyt nivå i sine klubber. Celtic-spiss Kyogo Furuhashi banker til stadighet inn scoringer både i nasjonal liga og i Europa. Bundesliga duoen Daichi Kamada og Genki Haraguchi storspiller for henholdsvis Eintracht Frankfurt og overraskelseslaget Union Berlin i sine midtbaneroller og kommer til VM proppfulle av selvtillit. Vi blir heller ikke overrasket om Takumi Minamino får selvtilliten tilbake i løpet av VM. Han ble et kjent navn da han herjet i Red Bull Salzburg sammen med Erling Braut Haaland og ble raskt hentet av Liverpool der han aldri klarte å leve opp til forventningene. Nå er det Monaco som er hans levebrød men prestasjonene fra Salzburg-tiden lar vente på seg.

  Status på favorittene

  Spania kommer til VM med nyvunnet selvtillit under Luis Enrique og en tropp stappfull av selvtillit og mesterskapserfaring. Siden VM-gullet i 2010 og dårlige mesterskap i 2014 og 2018 har det vært et generasjonsskifte i Spania. Den nye gjengen fikk prøve seg under EM 2021 og imponerte tidvis stort før de røyk ut i semifinalen mot EM-mesterne Italia. Et helt år senere har stortalentene som Gavi, Pedri og Fati alle tatt store steg både gjennom Barcelona og landslaget og vil sammen med klubbkamerat Ferran Torres fort stå frem som de nye superstjernene dette mesterskapet. I tillegg til rutinerte menn som Sergio Busquets og Jordi Alba fra den gylne gullgenerasjonen ser det nå ut som en perfekt mix i dette laget. Det stiller derfor som favoritter i denne gruppen.

  Tyskland er ikke like store favoritter som Spania og kan fort være laget Japan sender ut av mesterskapet. De kom seg lett til mesterskapet ved å plukke 27 av 30 poeng og bare England scoret flere mål i kvalifiseringen enn Tysklands 36. Hansi Flick har nå erstatter neseplukkeren og treneren har gjort en god jobb med å få sving på tyskerne igjen. Til tross for bedring er det unoter i resultatene i 2022 som gir grunn til bekymring. To seiere, fem uavgjort og et tap er ikke mesterlige takter. I tillegg ble Timo Werner, som skulle være frontmannen disse ukene, skadet. Et hardt slag for tyskerne som nå kanskje må sette sin lit til ringreven Thomas Müller.

  Tilskuerne

  Mye tyder på at årets utgave av Costa Rica ikke vil bli like toneangivende som tidligere utgaver. Den aldrende troppen sleit seg til VM etter en røff start på gruppespillet og endte opp med seier over New Zealand i kvalifiseringen. Dermed venter et nytt mesterskap for Keylor Navas, Joel Campbell, Celso Borges og Bryan Ruiz som alle var med på det fantastiske mesterskapet i 2014. Da tok de seg til kvartfinalen etter først ha stått igjen som gruppevinnere i pulje med Italia, Uruguay og England. En spennende og suksessrik trener i Luis Fernando Suárez til tross. Det blir en siste dans for spillerne som sjarmerte oss i senk for snart ti år siden og denne gang bør det være mer enn godt nok at de stiller opp som tilskuere.

  De fire stjernene

  Om man skal plukke ut en stjerne fra hvert av de fire lagene er det noen som skiller seg ut. Til tross for mange og store navn hos Spania og Tyskland lander man fort på midtbanegeneral Josha Kimmich for tyskerne og den litt yngre Pedri for spanjolene. Begge to vil være toneangivende og viktige om lagene skal oppleve flyt gjennom mesterskapet.

  Costa Rica har en talentfull 18-åring i Jewison Bennette. Den raske kantspilleren har imponert i sine få landskamper og ble hentet av Sunderland i sommer og har allerede notert seg for sitt første mål i bortemøtet med Watford. For et lag uten noe press kan dette være en ypperlig anledning for Bennette.

  For Japan blir Daichi Kamada den store spilleren. Fungerer han fungerer Japan. Var toneangivende i at Eintracht Frankfurt stod igjen som mestere i Europa League i vår. Denne høsten ladet han opp til VM ved å score i tre Champions League-kamper på rad i oppgjørene mot Tottenham, Sporting og Marseille og dermed var Eintracht Frankfurt klar for cupspillet over jul.

  Relaterte artikler

  Del artikkel

  spot_img

  Siste nytt

  Nyhetsbrev

  Få siste nytt rett i mailen