More

  Gullkampen i Eliteserien: Fordel Viking

  Dette er en eksklusiv artikkel. Kun abonnenter har tilgang.

  Vennligst abonner for å låse opp dette innholdet.
  *Betalingskort må benyttes ved bestilling.

  GULLKAMPEN I ELITESERIEN: Det spisser seg til i striden om seriegullet, men akkurat nå er det Viking som sitter med alle kortene på hånda. 

  Sist Viking vant et seriemesterskap, var i 1991. Nå er de nærmere enn de har vært på over 30 år, når de har igjen bare ni kamper av sesongen. Ni cupfinaler som, med full pott, vil bety at siddisene atter en gang vil bli kronet konger av norsk fotball. Det er imidlertid langt frem, men klubben har på imponerende vis lyktes med å implementere en vinnerkultur, og fjorårets kollaps i høstsesongen 2022, virker å være en saga blott. 

  LES OGSÅ: Helgens dobbel i OBOS-ligaen

  Forrige helgs 2-0-seier mot Haugesund var spesielt imponerende. Hjemmelaget stilte med ny trener og ny giv, mens Viking ankom Haugesund Stadion blant annet uten en småskadet David Brekalo i startoppstillingen. Likevel hadde de forsvinnende få problemer med å ta seg av hjemmelaget, og dagen etter snublet Bodø/Glimt mot middelhavsfarerne Rosenborg, og klarte bare 1-1 på Lerkendal. 

  Ikke glem Molde

  Dermed har Viking inntatt tabelltoppen med to poengs forsprang, men denne gullkampen er så mye mer enn bare Viking og Bodø/Glimt. For enda et stykke lengre opp i nord, fortsetter også Tromsø å vinne fotballkamper, og Gutan henger seg på med sin egen imponerende seiersrekke. Supertabellen viser at Tromsø stadig overpresterer i forhold til forventede mål for og imot, men klarer likevel å finne måter å dra i land tre poeng på. Sist var det HamKam som fikk unngjelde på Romssa Arena, selv om også den triumfen satt langt inne for Gaute Helstrups mannskap. De blir værende bare tre poeng bak den nybakte serielederen. 

  Gullkampen I Eliteserien
  Molde Kommer Snikende Bakfra.

  Trioen i tet ligger foreløpig et hestehode og vel så det foran øvrige konkurrenter. Molde, på fjerdeplass, ligger for øyeblikket åtte poeng bak serieleder Viking, men det er ikke altfor lenge siden siddisene hadde en lignende avstand opp til Bodø/Glimt, og stadig flere fatter mistanke at det er for tidlig å avskrive Molde. For laget fra rosenes by sitter også med noen ess i ermet. De skal møte samtlige tre lag foran dem på tabellen, og med full pott i disse, har vi en gullthriller for historiebøkene foran oss. 

  Bananskall på Aspmyra?

  I likhet med Bodø/Glimt, blir også Moldes Eliteserie-høst forstyrret av spill i Europa, og med Viking som kan konsentrere seg fullt og helt om tre poeng i hjemlig serie hver helg, synes de fleste å være enige om at fordelen i gullkampen tilhører vestlendingene. De må i alle fall finne seg i å være rundens største oddsfavoritt, når de søndag tar imot normalt sett bortesvake Sandefjord. Siddisene gis bare 1,25 ganger innsatsen fra Norsk Tipping på å dra i land tre nye poeng.  

  Gullkampen I Eliteseiren
  Bodø/Glimt Sakker Stadig Mer Akterut I Gullkampen.

  Bodø/Glimt er også store oddsfavoritter hjemme mot Vålerenga, naturligvis, men dette oppgjøret føles langt mer som et bananskall for hjemmelaget. Nordlendingene har nemlig vunnet én av siste fem i Eliteserien, og kommer rett fra bortekamp i Sveits i Conference League. Vålerenga har hatt en full treningsuke på å forberede seg til oppgjøret på Aspmyra, og ankommer Nordland uten tap i noen av sine seks siste. Tar man med i likningen at sommerens signeringer finner seg stadig mer til rette i hovedstaden for hver uke som går, så kan dette fort bli mer ubehagelig enn hjemmefansen ser for seg på forhånd. 

  Bradley-løft

  Med Vålerenga og Sandefjord sine tøffe bortekamper, er det dags for øvrige bunnlag å kapitalisere på eventuelle poengtap i Stavanger og Bodø. Haugesund fikk selv kjenne på kroppen hvor tøft det er å møte serielederen sist helg, men Sancheev Manoharans mannskap skal også få det tøft i borteoppgjøret mot Odd søndag. Større sjanser for poeng, virker å ligge hos Stabæk. Bæringene har fått en heftig injeksjon med selvtillit etter Bob Bradleys comeback i trenerstolen på Nadderud, og til tross for at Stabæk måtte gi tapt for Brann forrige helg, hadde de absolutt fortjent å få med seg noe fra den kampen, og så ut som et helt annet lag enn hva de gjorde mot slutten av Lars Bohinens regjeringsperiode. 

  Gullkampen I Eliteserien
  Bob Bradley Har Gitt Alle I Stabæk Et Løft.

  Spillergruppa beretter om en langt mer offensiv filosofi på treningsfeltet, hvor målet er å hele tiden oppsøke rom og presse på motstanderens halvdel, ta kontringer og få så mange som mulig i siste tredjedel av banen. Det kan passe bra når de lørdag kveld tyvstarter serierunden mot tabelljumbo Aalesund på Color Line Stadion. Tangotrøyene ligger håpløst i bunnen av tabellen, og har allerede ett ben i OBOS-ligaen, og vel så det. Kan hende slippes Bradleys «nye» Stabæk løs her. 

  Helgens serierunde

  Aalesund – Stabæk

  Aalesund har ett ben i OBOS-ligaen, men kan ta mot av sin brukbare hjemmeform. Har tatt alle sine 11 poeng på hjemmebane, for samtlige kamper på fremmed gress har endt med tap, forrige helgs fortjente 1-3-tap mot Vålerenga inkludert. Martin Ramsland sendte gjestene tidlig i ledelsen, før de falt mer eller mindre sammen utover i kampen. Stabæk var fullt på høyde med Brann og vel så det i Bob Bradleys comeback i trenerstolen på Nadderud. Amerikaneren viste at han har alle forutsetninger for å lykkes med å holde klubben i Eliteserien, og Stabæk burde fått med seg minst ett poeng i 0-1-tapet mot bergenserne. Har fire poeng til kvalik, men også to kamper mindre spilt enn Haugesund.

  Gullkampen I Eliteserien
  Gullkampen I Eliteserien: Fordel Viking 8

  Bodø/Glimt – Vålerenga

  Bodø/Glimt fortsetter å snuble, og nå har de også måttet gi fra seg tabelltoppen til Viking. For nordlendingene klarte bare 1-1 borte mot Rosenborg sist helg, til tross for at Tobias Gulliksen sendte gultrøyene i føringen med sin første scoring for klubben. Samme mann forårsaket også straffesparket som førte til trøndernes utligning. Dermed har Glimt vunnet bare én av sine siste fem i Eliteserien. Etter fire strake uavgjorte, fikk Vålerenga en etterlengtet trepoenger da de fortjent slo Aalesund 3-1 forrige runde. Det var Oslo-lagets andre hjemmeseier denne sesongen, og fikk med seg selvtilliten de trenger for å få med seg noe fra Aspmyra. Andrej Ilic scoret to av målene i seieren mot AaFK. 

  HamKam – Sarpsborg 08

  HamKam gjorde en god figur i forrige rundes bortekamp mot Tromsø, men måtte likevel reise hjem til Hamar med 0-1-tap i sekken. Det var hedmarkingenes første tap etter å ha gått tre strake uten nederlag, men vil føle de har gode muligheter til å komme tilbake på vinnersporet her; Kun Brann har reist fra Briskeby med tre poeng siden slutten av juni. Sarpsborg 08, kalt «Sarpelona» av egne og nøytrale supportere, har prikket inn høstformen, og da spiller også Stefan Billborns mannskap flott fotball. Søndagens 3-1-seier mot Lillestrøm var østfoldingenes tredje seier på de fire siste, og Sander Christiansen scoret sine to første mål for klubben i det som bare var hans tredje Eliteserie-start.

  Gullkampen I Eliteserien
  Gullkampen I Eliteserien: Fordel Viking 9

  Lillestrøm – Rosenborg

  Lillestrøms sesong er sakte, men sikkert, i ferd med å renne ut i ingenting. Hadde håpet å kjempe i toppen før sesongstart, men etter å ha tapt 8 av 21 kamper, er romerikingene heller i ferd med å etablere seg som middelhavsfarer. Nytt tap forrige runde da de fortjent røk 1-3 mot Sarpsborg 08. Salget av Akor Adams forklarer naturligvis mye av den svake høsten. Apropos svak sesong, Rosenborg har heller ikke hatt mye å skryte av i år, men optimismen for neste sesong lever i beste velgående. Ikke minst på grunn av Ole Selnæs’ enestående retur i RBK-skjorta, og midtbanespilleren gjorde et strålende comeback i 1-1-kampen mot Bodø/Glimt sist helg. Klubbens neste trener har mye bra å bygge videre på. 

  Odd – Haugesund

  Odd hadde som ventet lite å stille opp med mot Molde, og tapte fortjent 1-4 i rosenes by. Tobias Svendsen utlignet moldensernes ledelse, men klasseforskjellen mellom lagene viste seg til slutt å være for stor. Det er imidlertid oppgjør som dette telemarkingene forventes å vinne, og Odd har også vunnet tre av sine fire siste hjemmekamper. Sancheev Manoharan fikk en vanskelig start som Haugesund-trener etter avgangen til Jostein Grindhaug, og vertene tapte da også Rogalandsderbyet 0-2. Langt mer vinnbare kamper venter de neste ukene, og i løpet av de neste fire serierundene vil en stor del av Haugesunds sesong bli definert. Kun to poeng i sine syv siste bortekamper.

  Strømsgodset – Molde

  Som ventet jevnspilt i Strømsgodsets bortekamp mot Sandefjord sist helg, men drammenserne måtte dra hjem fra hvalfangerbyen med 0-2 i bagasjen. Godset har også slitt unormalt mye på hjemmebane i år, og 2-1-seieren mot Stabæk i forrige hjemmekamp, brøt en tapsrekke på tre kamper på Marienlyst. Molde lurer i sivet bak de tre tetlagene, og med kamper igjen mot Tromsø, Bodø/Glimt og Viking, er det fullt mulig at Erling Moes mannskap klarer å melde seg på i gullkampen utover høsten. Molde har nemlig spilt ti strake uten å tape i Eliteserien, og overbeviste med 4-1-triumf hjemme mot Odd i forrige runde. Eirik Hestad ble den største helten med sine to scoringer. 

  Gullkampen I Eliteserien
  Molde Akter Å Reise Seg Etter Torsdagens Skuffelse I Europa League.

  Viking – Sandefjord

  Vikings gulltog tøffer ufortrødent videre, og overtok sågar tabelltoppen i Eliteserien med en imponerende, kontrollert 2-0-seier borte mot Viking sist helg. Sondre Langås sendte siddisene i føringen like før pause, før Zlatko Tripic punkterte oppgjøret snaut halvveis ut i andreomgang. Må finne seg i å være rundens klart største forhåndsfavoritt når bortesvake Sandefjord kommer på besøk. SF fikk seg imidlertid en viktig opptur sist, da de slo Strømsgodset 2-0. Har tatt 21 poeng på like mange kamper så langt i år, men har et tøft kampprogram fremover. Ta med i ligningen at Sandefjord har vunnet bare én bortekamp det siste kalenderåret, så blir dette tøft.

  Brann – Tromsø

  Brann imponerte ingen i bortekampen mot Stabæk forrige serierunde, men dro likevel hjem fra Nadderud med tre poeng. Bård Finne ble, som så mange ganger før, matchvinner med sin scoring like før pause. Bergenserne har et solid grep om femteplassen, men at de skal komme veldig mye lengre opp, er det ingen som virker å ha stor tro på. Tromsø henger fortsatt med i gullkampen, men måtte grave dypt i 2-1-seieren mot HamKam. Sakarias Opsahl leverte en praktfull forestilling med scoring og assist, og 24-åringen er en av Gaute Helstrups første navn på blokka. Tromsø ble imidlertid feid av banen i forrige bortekamp, og tapte hele 0-4 mot Sarpsborg 08.

  Gullkampen I Eliteserien
  Gullkampen I Eliteserien: Fordel Viking 10

  Relaterte artikler

  Del artikkel

  spot_img

  Siste nytt

  Nyhetsbrev

  Få siste nytt rett i mailen