More

  Fan som femåring

  Nå har det gått bedre i de siste kampene, men dog. Det begynner å bli lenge siden Ipswich Town herjet på engelske fotballbaner. Det er lenge siden Paul Mariner, Mick Mills, George Burley, Paul Cooper, Eric Gates og Kevin Beattie. For ikke å snakke om Bobby Robson, manageren som etter suksessen på Portman Road ble hentet som engelsk landslagssjef og senere manager for Barcelona.
  Managerlegenden Robson greide ikke å følge opp forgjenger Alf Ramseys ligagull fra 1961/762, men fikk med seg to sølvmedaljer fra toppdivisjonen (1980/81 og 1981/82), seier i FA-cupen (1978) og UEFA-cupen (1980/81), før han forlot Suffolk i august 1982. Det er suksessen som er å nevne for klubben, som fyller 143 år i år.
  På de tretten årene og 617 kampene Robson ledet, vant han 267 kamper, spilte 153 uavgjort og tapte 197.
  Sliter
  Vi sliter. Hele klubben sliter. Det ser på ingen måte bra ut. Vi sliter med å vinne kamper og supporterne er naturlig nok misfornøyde, sa Ipswich-legenden John Wark (63) da vi traff han i Liverpool for et par år siden.
  Den tidligere midtbaneterrieren har et halvt bein i Merseyside-klubben og halvannet i Ipswich. Han fikk 509 kamper for Ipswich (135 mål) over tre perioder (1975-1984, 1988-1990 og 1991-1997) og spilte også 70 kamper for Liverpool (28 mål) og 32 for Middlesbrough (to mål).
  Den eneste manageren som har hatt noenlunde suksess etter at Robson forlot Town, er back-legenden i blå-hvitt, George Burley, som styrte Tractor Boys fra 1994 til 2002. Han førte klubben til en femteplass i Premier League i 2000/2001 etter å ha sikret opprykket året før.
  Joe Royle, Roy Keane, Paul Jewell, Mick McCarthy er fire av managerne som har forsøkt å bringe suksess tilbake til en sulteforet fanskare. Med mildt sagt varierende hell.
  Nå er det Paul Lambert som har den utsatte jobben og han er skyteskive all den tid seirene uteblir og Ipswich faller stadig lengre ned på tabellen på engelsk fotballs tredje nivå. Det er ikke der den ærverdige klubben hører hjemme.
  Ipswich har fem sesonger (så langt) i Premier League. Etter 15 (!) år sammenhengende i Championship (rekord) endte klubben sist på andre nivå i 2018/19-sesongen. Forrige sesong ble de nummer elleve i League One. Nå håper alle Ipswich –supportere at fjorårets toppscorere, Kayden Jackson og James Norwood (13 mål så langt i sesongen) og de andre Ipswich-spillerne skal finne nettmaskene så ofte at det igjen kan lukte toppfotball på Portman Road, med 30.311 ledige plasser på stadion på grunn av koronaen.
  Fan som femåring
  En av de 403 norske Ipswich-supporterne er formannen i supporterklubben, Ole Bernt Krogstad, som bor i Fredrikstad, byen som huser enda en fotballstorhet som har slitt noen år (men som er på vei opp nå).

  Ole Bernt ble Ipswich-fan som femåring bare timer før Arsenal møtte Ipswich Town i FA-cup finalen i mai 1978.
  -Nabogutten likte Arsenal så jeg valgte Ipswich. Jeg husker at brødrene mine og vennene deres lo høyt da jeg fortalte dem at jeg heiet på Ipswich.
  Krogstad fikk mer å juble for enn nabogutten. Arsenal var favoritter, men Ipswich styrte kampen og stilte følgende mannskap denne sjette dagen i mai; Paul Cooper, George Burley, Mick Mills (kaptein), Brian Talbot, Allan Hunter, Kevin Beattie, Roger Osborne (Mick Lambert 78), John Wark, Paul Mariner, David Geddis og Clive Woods. De blå-hvite hadde tre skudd i tverrliggeren og Osborne scoret kampens eneste mål i det 77. minutt og feiringen etter målet gjorde at han svimte av og måtte byttes ut. Men ledelsen holdt og Osborne var helt da han våknet opp igjen.
  Og hjemme i Fredrikstad var Krogstad den store helten i nabolaget.
  -De bar meg på gullstol rundt huset etter kampen. Vi ble jo mestere. Jeg kan jo si at det var høydepunktet mitt som Ipswich-supporter. Etter det har det bare gått nedover. Men, det er et høydepunkt i livet å treffe Ipswich-venner og å reise over til byen Ipswich. Det er disse vennene og tilhørigheten som er best. Men alt smaker likevel bedre når man vinner, innrømmer Krogstad.
  Men trepoengere har det dessverre blitt alt for få av de siste sesongene.
  Krise
  Ipswich faller mer og mer akterut for en Play Off-plass i League One. Hva skjer?
  -Det er helt krise nå. Vi er like nær nedrykk som opprykk, altså midt på tabellen. Vi er dårlige på banen. Flere av de lokale supporterne er utrolig negative og spyr ut styggedom på sosiale medier. Fansen splittes mellom de som prøver å støtte laget og de som bare er sinte. Stemningen er giftig og gjør det sannsynligvis enda tøffere for spillerne å prestere i kamp selv uten tilskuere på tribunen. Sesongen startet jo helt supert med til dels pent spill, men så blir nesten hele laget skadet og vi spiller nå med mange spillere som debuterer i voksenfotball. Det ble for mange ungdommer og stang ut. Trenerapparatet maktet ikke å justere taktikken under kamp og vi endte opp med å tape kamper selv om vi hadde ballen opptil 80 prosent av tiden, men var sjeldent eller aldri i motstanders boks. Det ble sykt frustrerende å se på. Når så et helt lag med erfarne spillere kommer tilbake fra skade så er de bare en skygge av seg selv og den giftige stemningen som hadde bygd seg opp har begynt å tære på innstillingen til flere av spillerne. Det ser rett og slett ikke bra ut, sier Krogstad til Tipsbladet.
  Er det signaler om at dere er i ferd med å komme på rett kjøl og kommer tilbake dit dere hører hjemme, i toppen av engelsk fotball?
  -Nei, dessverre. Men det ligger et skifte av manager i lufta nå. Eieren Marcus Evans har tidligere vist seg å være mer fair mot sine ansatte enn mange andre klubber hvor det forventes resultater raskt. Men taper vi mot Oxford og Hull så kan jeg ikke skjønne annet enn at Paul Lamberts tid i Ipswich er over. Lambert har fire år igjen av kontrakten så det kan hende at det er for dyrt for klubben å slippe ham nå. Det spekuleres i at det er kontraktfestet at Lambert kan lettere sparkes hvis klubben ikke rykker opp i år.
  Eieren får kritikk
  Hvordan er eierskapet og spillerutviklingen i klubben og er det nye talenter på gang?
  -Eierskapet, Marcus Evans, er under sterk kritikk fra store deler av fansen. Men vi er på økonomisk trygg grunn. Eieren er sterkt kritisk til hvordan pengene fordeles i EFL, fallskjermpenger fra Premier League med mer. Det er jo ikke mulig å drifte fotballklubb i Championship med overskudd. Sånn sett er eieren lett å like, men eierens investeringer i managere lykkes ikke og med det så får vi ikke ut potensialet til spillerne heller. Det er det siste som betyr noe for den aller største delen av supporterne, så de fleste hater ham.
  Gjøres alt feil? Er det bare mørkt?
  Artig spørsmål. Altså, vi har hatt Mick McCarthy som manager. Det lyktes sånn passe. Spillestilen var å lempe ballen over midtbanen. Det likte ikke fansen. Ipswich er jo kjent for en rett så pen spillende stil. Selv om McCarthy fikk klubben til å holde seg oppe i Championship, samt snuse på Play Off nå og da så var dette langt i fra godt nok for fansen. Det ble et krav om å spille The Ipswich Way. Eieren erkjente at det må klubben gjøre og det er nå et uttalt mål å spille slik. Nå gjøres det et forsøk på det, men så funker det ikke helt slik fans og eier hadde håpet på. Fansen glemmer dessverre fort hva de ropte på og nå er egentlig alt feil. Det er nitrist. Deprimerende. Situasjonen er såpass bedriten i Ipswich at jeg forstår godt at trenere og spillere ikke vil hit til oss.
  Hva mener du mangler og hva bør gjøres annerledes for at Ipswich igjen skal bli et lag i toppen?
  -Det blir en vanvittig vanskelig jobb. Vi må bytte manager. Det kan være en god ide å hente opp U23-lagets trenere Kieron Dyer og Terry Butcher, selv om det er en sjanse å ta. De er jo legender i Ipswich og de vil få arbeidsro fra både fans og i alle fall en liten stund fra pressen. De som dekker Ipswich for lokal presse er ikke Town-supportere og det betyr ofte at unge spillere ikke får lov til å gjøre feil uten å bli sablet ned av lokal presse. Sjefredaktøren i sporten til East Anglian Daily Press er ihuga Everton-supporter og legger ingenting imellom når det går dårlig og bidrar til å piske opp den negative stemningen. Derfor tror jeg Dyer og Butcher ikke ville fått lov til å prøve og feile hvis de hadde fått sjansen til å lede Ipswich. Lykkes de ikke innen seks måneder så vil pressen rope på blod. Vi må uansett få inn folk i klubben som har teft og driv nok til å snu den negative trenden.  Den tidligere spilleren Simon Milton jobbet for klubben tidligere og hadde suksess. Han burde hentes tilbake, synes jeg. Akademiet er fremdeles meget godt og store deler av spillerstallen i dagens A-lag er derfra, men hele akademiet kan også gå rett vest om vi skulle bli værende lenge i League One. Det ser skremmende dårlig ut nå, dessverre.
  Godt supportermiljø
  Hvordan er aktiviteten i den norske supporterklubben?
  – Vi har en svært aktiv gruppe på Facebook. Det er utrolig mange flotte, fine mennesker som er Ipswich-supportere i Norge. Vi er som en kjempestor knallbra familie. Vi har quiz og konkurranser og gir ut et medlemsblad kalt News of the Blues tre-fire ganger i året. Det bladet er veldig populært! Vi deltar på Supportercupen hvert år. Det arrangeres av Supporterunionen for Britisk Fotball og vi har vunnet cupen to år på rad nå og er regjerende mestere! Vi har jobbet hardt, jevnt og trutt med å rekruttere nye unge supportere og laget en real gulrot for dem i form av helgen hvor Supportercupen arrangeres. Det har vært moro, sosialt og en stor suksess for oss. Nå trenger vi et opprykk for å vokse oss større. Vi må opp i Premier League for å virkelig vokse, men det ser vanskelig ut for oss nå. Situasjonen vår er mer Soria Malaria på nåværende tidspunkt, sier Krogstad.
  Opptur
  Det er nå snart fire uker siden Tipsbladet sjekket stemningen i traktorguttas norske supporterklubb. Supporterne ønsket seg skifte av manager, og ønsket ble innfridd. Burley ble kastet, mens tidlligere Wigan og Pompey-boss Paul Cook ble hentet inn. Nykommeren ga umiddelbart uttrykk for ubeskjedne mål. 
  -Ipswich-supporterne mener selv klubben ikke hører hjemme på dete nivået, og vi sikter da også mot stjernene. Målet må være direkte opprykk allerede i år, eller i verste fall play off. Lykkes vi ikke, så vil det ikke være fordi vi ikke har prøvd vårt ytterste, sa Cook etter å ha signert Town-kontrakt frem til sommeren 2023. 
  Fortsatt er det ustabile resultater som leveres, men play off er definitivt innen rekkevidde.
  Det er elleve poeng frem til direkte opprykksplass, men bare ett frem til sluttspill. Kan hende blir det likevel Championship-spill på Portman Road neste sesong.

  Relaterte artikler

  Del artikkel

  spot_img

  Siste nytt

  Nyhetsbrev

  Få siste nytt rett i mailen