More

  Et riktig valg

  – Når det nye eierskapet når 100 dager siden vi tok over klubben, og det harde arbeidet med å drive klubben fremover fortsetter, føler de nye eierne at det er rette tid å gå nå veier, lød det i Chelseas pressemelding onsdag formiddag.
  Som alle nå vet, valgte Chelsea, med den nye medeieren Todd Boehly i spissen, å sparke Thomas Tuchel mens sesongen var kun en måned gammel. Gårsdagens horrorshow mot Dinamo Zagreb var dråpen som fikk begeret til å renne over for amerikaneren.
  Tuchel benyttet ikke mindre enn tre formasjoner i 0-1-tapet mot kroatene, og Raheem Sterling ble blant annet som sentral midtbanespiller, og Mason Mount plassert i tre posisjoner i løpet av 90 minutter. Innbytter Hakim Ziyech fikk beskjed om å spille venstre vingback, en beslutning marokkaneren tilsynelatende skjønte lite av. Spillerne hadde for lengst begynt å tvile på Tuchels taktikk, og det er lenge siden det svingte av Chelsea. 
  Undertegnede er en flaggbærer for kontinuitet i en fotballklubb, og treneren må få tid til å forene spillefilosofi og spillermateriale. Klubben brukte formidable £266 millioner på spillerkjøp i sommer, og til tross for de voldsomme summene, er det naturlig at Wesley Fofana, Pierre-Emerick Aubameyang og Marc Cucurella, for å nevne noen, trenger tid til å tilpasse seg nye omgivelser. Problemet er bare at spillerne Tuchel har hatt i halvannet år, har heller ikke vist nevneverdig mye tegn til fremgang.
  Kai Havertz er kanskje det fremste eksempelet på det, og selv om Tuchels merittliste som trener og spillerutvikler er glitrende, er det mye som tilsier at noe har vært veldig galt på Stamford Bridge en stund nå. Rapportene i engelske medier forteller om et strandet forhold mellom Boehly og Tuchel, og det bærer sjeldent bud om en lys fremtid for den sittende treneren når forholdet til styrerommet har kjølnet betraktelig. 
  Etter å ha vunnet Champions League kun fire måneder inn i Chelsea-jobben og i varmen til supporternes hjerter på rekordtid, skulle Tuchel ta det neste steget sammen med The Blues og gjøre dem til tittelkandidater. Romelu Lukaku var angivelig den berømte siste brikken i puslespillet, og vi husker alle hvordan det gikk. Så lot man den ene stopperkjempen etter den andre forlate brua for en slikk og ingenting, og det er vanskelig å se at klubbens overganger denne sommeren, inn og ut, har forsterket stallen.
  Mason Mount har vokst til å bli en strålende spiller under Tuchels kyndige ledelse på treningsfeltet, men seks kamper ut i Premier League-sesongen, står 23-åringen med nøyaktig like mange målpoeng som deg som leser dette. At den allsidige midtbanespilleren ble brukt i tre posisjoner mot Dinamo Zagreb, tyder på at engelskmannen den siste tiden har spilt under en trener som famlet i blinde. Selv Tuchel kunne ikke forstå hvor den skrekkelige prestasjonen mot Dinamo kom fra.
  Da er det på tide å ta grep, og Boehly har vist besluttsomhet ved å økse Tuchel allerede nå. Jeg tror ikke ting ville blitt nevneverdig mye bedre med tyskeren på trenerbenken utover i sesongen, og da er det bedre å agere nå, mens sesongen ennå kan reddes. Hvem skal da så inn?
  Man trodde lenge at de uoversiktlige og kaotiske dagene under Roman Abramovitsj var over, der den russiske oligarken hadde jobben med å sparke trenere som en av sine fremste hobbyer. Det trodde man ville ta slutt med det nye eierskapet, men Tuchel varte bare 100 dager. Brightons Graham Potter fremstår som den fremste kandidaten, og den glitrende Brighton-treneren har for lengst fortjent en sjanse i en av de såkalte topp 4-klubbene. Spørsmålet er om Chelsea og Potter er rett match.
  Potter trenger tid på å bygge stall og klubb, og tiden virker å gå veldig mye fortere på Stamford Bridge enn den gjør i andre fotballklubber. I Brighton har Potter fått holde på i fred og ro, og de holder for øyeblikket fjerdeplassen med 13 poeng etter seks kamper. Du høster det man sår, og Brighton er et av de beste eksemplene på hva kontinuitet kan gjøre for en klubb, den samme kontinuiteten jeg innledningvis nevnte jeg er en flaggbærer for.
  Likevel mener jeg det var riktig å agere og fjerne Tuchel fra Stamford Bridge. All logikk tilsier at Potter bør være nestemann inn, men jeg er ikke overbevist. Kan hende blir aldri Chelsea den klubben som lar managere få bygge lag uten forstyrrelser, og managerkarusell-metoden fungerte tross alt nokså godt, også under Abramovitsj. Kan hende kan det være like greit med en type som Mauricio Pochettino, som dessuten er ute etter å vise at han fortsatt duger som trener etter han fikk sparken i PSG – den samme klubben Tuchel fikk sparken fra. Fotballen er som regel en brutal sirkel, og kan hende er argentineren den neste frieren som skal forsøke å målbinde Chelseas eiere. De fleste har imidlertid mislykkes de siste 20 årene.

  Relaterte artikler

  Del artikkel

  spot_img

  Siste nytt

  Nyhetsbrev

  Få siste nytt rett i mailen