More

  Eliteserien 2020 – fra A til Å

  A – Aalesund
  Aalesund leverte en skamfull sesong etter opprykket fra OBOS-ligaen. Lars Bohinen klarte å føre tangotrøyene til bare én seier før han måtte pakke sakene på Color Line Stadion. Inn kom navnebror Lars Arne Nilsen, uten at det gikk stort bedre. Også han klarte bare én triumf, og dermed endte Aalesund opp med bare to seirer og 11 poeng. Til sammen måtte keeperne Andreas Lie og Gudmund Kongshavn plukke ballen ut av nettet 85 ganger.
  B – Bodø/Glimt
  Nok sagt.
  C – Cifuentes
  Samtlige sportsredaksjoner i landet, unntatt oss i Tipsbladet, hadde Sandefjord på direkte nedrykk. Vi tippet kvalikplass på hvalfangerne, selv om undertegnede hadde dem enda høyere. Grunnen til det var klokkertro på Martí Cifuentes, som innfridde i stor stil. Spanjolen fikk SF til å spille langt over evne og fremstod organiserte og strukturerte. Cifuentes blir et stort savn for Sandefjord.
  D – Dansk dynamitt
  Philip Zinckernagel ble årets spiller i Eliteserien, mens Kasper Junker ble toppscorer. Det var deilig å være dansk i Norge i 2020.
  E – Ett
  Kun ett lag kjempet om tittelen, Bodø/Glimt, mens ingen var i nærheten av Aalesund på jumboplass.
  F – Forsinkelse
  På grunn av velkjente årsaker ble sesongstarten utsatt i to og en halv måned, til midten av juni. Da vi endelig kom i gang gikk det i et forrykende tempo helt frem til Mjøndalen sikret plassen i romjulen.
  G – Gøy
  Det er ikke verdens mest spektakulære ord, men det enkle er ofte det beste. Sesongen 2020 var gøy. Bodø/Glimt stod selvsagt for den aller største underholdningen, men det er også stas å se underdoger overleve, mot alle odds, slik Sandefjord gjorde. Og sluttkvarteret i kvalikfinalen var et verdig punktum på en spektakulær sesong.
  H – Hauge
  Jens Petter Hauge ga Philip Zinckernagel knallhard kamp om tittelen Eliteseriens beste spiller før han ble solgt til AC Milan. Nå gir han manager Stefan Pioli hodebry med å holde hypen nede.
  I – Ikonisk
  Sesongen 2020 kommer til å stå igjen som en ikonisk sesong, takket være Bodø/Glimt og andre virusrelaterte årsaker.
  J – Junker
  Kasper Junker ble avskiltet som spiss i Danmark, før han revitaliserte karrieren i Bodø/Glimt. Som han selv sier, sitter han nå med karrierens beste kort for hånden, og kan velge og vrake i klubber.
  K – Kastrati
  Flamur Kastrati ble landets hatobjekt nummer 1 da han kalte Dag-Eilev Fagermo «soper», og bekreftet himmelfallent episoden i pauseintervjuet med Eurosport. Etterpå forklarte han at han ikke visste hva ordet betydde, og gjorde opp for seg og vel så det ved å bli ambassadør for skeive muslimer i Norge. 
  L – Livløst
  Aalesund hadde 3-11 etter sesongens første to kamper og virket dømt til nedrykk fra første spark på ballen. Prosjektet Start En Drøm i Kristiansand må snarest legges dødt, en gang for alle.
  M – Molde
  De regjerende seriemesterne var aldri i nærheten av å forsvare seriegullet, men ga norsk fotball en etterlengtet opptur ved å kvalifisere seg til utslagsrundene i Europa League, og blir trolig en utfordrer til seriegullet neste sesong.
  N – Näsberg
  Ivan Näsberg fikk sitt definitive gjennombrudd i Vålerenga-drakta, og har raskt blitt en av Dag-Eilev Fagermos aller mest betrodde menn. Gjennomførte en strålende sesong i hovedstaden, og det er langt fra sikkert vi får se midtstopperen i Eliteserien neste sesong.
  O – Odd
  Telemarkingene gikk inn i en ny æra da Dag-Eilev Fagermo valgte nye jaktmarker i Vålerenga. Med Jan Frode Nornes ved roret, trodde mange at Odd skulle blande seg i nedrykkskampen, men den gang ei. Det ble en middelmådig syvendeplass, men Kitolano, Lauritsen og Bakenga var blant solskinnshistoriene i Skien.
  P – Pellegrino
  Amahl Pellegrino hadde en forrykende sesong i Kristiansund. Han stod frem som klubbens talisman og lå lenge an til å bli årets toppscorer i Eliteserien. Han scoret utallige perler på veien til hans totalt 25 seriemål, og ble fortjent kåret til årets forbilde. En ikke altfor dum sesong av frontfiguren, det.
  Q – Quickstep
  Quickstep, tango, salsa, ballet, hva som helst. Fotball ble danset, ikke spilt, av Bodø/Glimt i 2020.
  R – Rasisme
  Dessverre fikk vi se flere, stygge tilfeller av rasisme i Eliteserien 2020. Tilfellene ble enda tydeligere da idiotene ikke ble overdøvet av tusenvis av tilskuere. STOPP-kampanjen er en bra start på å få bukt med søppelet, og fremfor å grave problemet ned i sanden, er det helt riktig av aktørene å løfte rasisme i fotballen frem i lyset og ta grep.
  S – Svanesanger
  Christian Grindheim la skoene på hylla etter en flott karriere i norsk fotball. Haugesunderen fikk en verdig avskjed i klubben han vokste opp i, og Martí Cifuentes takket som kjent av etter en fremragende jobb i Sandefjord. Mattias Moström takket av i Molde etter 14 år og over 350 kamper for laget i rosenes by. Svensken vil korrekt bli hyllet som en av klubbens største spillere gjennom tidene. Han scoret selvsagt i avskjedskampen mot Sarpsborg 08. Bjarne Berntsen fikk, på uforklarlig vis, fyken i Viking.
  T – Tilskuere
  Eller, rettere sagt mangelen på dem. 200 og etterhvert 600 tilskuere er selvsagt ikke i nærheten av det vi ønsker, men der fotballarenaene rundt om kring i verden var stengt helt ned, må vi være takknemlige for at et fåtall supportere i det hele tatt slapp inn på stadion. De som var så heldige å få komme inn var også med på å lage gode rammer rundt kampene, situasjonen i verden tatt i betraktning.
  U – Utbrudd
  Smitteutbrudd ble etterhvert en del av hverdagen, også i Eliteserien, dessverre. Klubbene jobbet og samarbeidet imidlertid forbilledlig for at sesongen kunne bli gjennomført på en tryggest mulig måte, og det var ingen selvfølgelighet at sesongen 2020 faktisk ble gjennomført i 2020.
  V – Viking
  Viking er tilbake som en av de viktigste klubbene i norsk fotball. Etter et fantastisk comeback til Eliteserien i 2019, ble ikke 2020 av like solid kaliber. Siddisene skapte likevel nok av riksdekkende overskrifter. Berntsens avskjedigelse, men Berisha og Bytiqi sine fantastiske sesonger var solide høydepunkter i Stavanger.
  W – Wow
  Igjen, Bodø/Glimt.
  X – X-faktor
  Se over.
  Z – Zinckernagel
  Det blir mye Bodø/Glimt, men Philip Zinckernagel var, som det har blitt gjentatt til det kjedsommelige, outstanding i 2020. 37 målpoeng er fullstendig uhørt, og sjelden har det vært en klarere kåring av årets spiller enn denne sesongen. Fortsetter han storspillet i Watford, venter fort enda større klubber rundt neste sving.
  Æ – Ærlighet
  Noe av det aller mest befriende med norsk fotball, er at du får som regel rene ord for pengene når du spør aktørene om noe. I idretten generelt får pressen standariserte og innøvde svar, men i Eliteserien er det heller unntaket enn regelen.
  Ø – Økonomi
  Pandemien har gitt alvorlige økonomiske problemer for flere av klubbene i Eliteserien. Flere klubber måtte offentliggjøre røde tall fra sine regnskaper, og vi kan ikke komme tilbake til den normale hverdagen fort nok.
  Å – Åge
  Åge is back. Det ble ikke noe spektakulært comeback i Rosenborg i førsteomgang for Åge Hareide, men trenerveteranen ankom også Lerkendal midtveis i sesongen. Denne vinteren får han en full sesongoppkjøring med trønderne, og ingen bør bli nevneverdig overrasket om Hareide gjenreiser Rosenborg som flaggskipet i norsk toppfotball.

  Relaterte artikler

  Del artikkel

  spot_img

  Siste nytt

  Nyhetsbrev

  Få siste nytt rett i mailen