More

  Det glade vanvidd

  I dag slippes nok et ligastart-nummer til våre abonnenter, og i våre La Liga-sider har vi frekt og freidig plassert Barcelona på 1. plass i vårt tabelltips. Det var imidlertid under forrige ukes omstendigheter, omstendigheter som virker å endre seg på daglig basis. Undertegnede hadde nemlig, som La Liga, ikke fått beskjed om at klubben har brukt sine egne midler til å dekke utestående gjeld – et mildt sagt fiffig trekk.
  Jeg skrev også på introsiden at historien om Barcelonas økonomi er for lang til å dekke i magasinet, så jeg skal prøve å fatte meg i moderat korthet her. 
  Gjennom salg av TV-rettigheter, salg av 25% av klubbens TV-kanal, Barca Studios, ny sponsoravtale med Spotify og spillersalg har klubben ført opp inntekter på i overkant av €850 millioner, og det skulle holde til å dekke nye spillerkjøp, samtidig som de overholdt La Ligas regler på inntekter og utgifter: Ligaen opererer med strenge FFP-regler, et lønnstak som ligner på det man opererer med i amerikansk idrett; Inntektene regnes opp mot stallens utgifter, og hvis utgiftene overgår den grensen, kan ikke klubben det gjelder registrere nye spillere.
  Det er det som nå har skjedd i Barcelona, og årsaken er knapt til å tro. Da ligaens revisorer kikket nærmere på pakkene for TV-rettighetene som klubben har solgt, kom de frem til at «kun» €517 millioner var eksterne midler. De resterende €150 millionene har kommet fra klubben. Hvordan? Barcelona satte opp et eget selskap, Locksley Investments, som kjøpte deler av TV-rettighetene for, du gjettet riktig, €150 millioner. Det har La Liga mildt sagt ikke sett seg veldig fornøyde med, og gitt klar beskjed om at klubben ikke kan registrere hverken Robert Lewandowski, Raphinha, Jules Koundé, Franck Kessié eller Andreas Christensen før eksternt kapital sprøytes inn på lovlig vis.
  Dermed blir denne uken et kappløp med tiden for å finne midler. Klubben prøver desperat å kvitte seg med Frenkie de Jong, som alene gjør et stort innhogg på lønningslisten, og nederlenderen vil ganske sikkert også generere et voksent antall millioner i et spillersalg. I tillegg har klubbpresident Joan Laporta sagt seg villig til å selge ytterligere prosentandeler av rettigheter for å få økonomien til å gå rundt, i alle fall på kort sikt, slik at klubben kan konkurrere om de gjeveste prisene.
  Uansett utfall av denne skandalen, så kommer dette til å stinke og hefte ved klubben i lang tid fremover. Det er slett ikke utenkelig at Robert Lewandowski allerede sitter og undrer hvordan han var så desperat etter å bli med på dette vanviddet, selv om polakkens eneste jobb for sin nye klubb er å skyte dem til suksess i La Liga og Champions League. Dessuten virker det som klubben prøver å fryse ut spillerne som enten ikke går med på å bli solgt eller gå ned i lønn, hvilket vitner om intet mindre enn galskap. Frenkie de Jong og Martin Braithwaite har allerede fått fansen imot seg for å heve den lønnen de er kontraktfestet til å motta.
  Rent personlig, er Barcelona en klubb jeg alltid har likt å følge. Spillere som Rivaldo, Ronaldinho og Lionel Messi har gitt meg noen uforglemmelige øyeblikk foran TV-skjermen, og det som nå er i ferd med å utfolde seg i klubben, er direkte vondt å sitte og følge med på – enten man er glad i Barcelona eller ikke.
  Det glade vanvidd regjerer på Camp Nou, og siste ord i denne saken er garantert ikke sagt. Om Barcelonas samlebånd med nye verdensstjerner blir klarert i tide til helgens ligapremiere mot Rayo Vallecano gjenstår å se. 

  Relaterte artikler

  Del artikkel

  spot_img

  Siste nytt

  Nyhetsbrev

  Få siste nytt rett i mailen