Den nå pensjonerte journalisten Davy Wathne følger fortsatt godt med på fotballen i inn- og utland. Noen dager før Premier League-fotballen ruller igjen, mener han at ligaen på mange måter har stivnet.
– Sjarmen, forutsigbarheten, det plutselige overraskelseslaget som går rett i tet. Det finner du ikke lenger. Premier League er en liga, der seks lag nesten alltid er blant de åtte beste, sier Wathne til Tipsbladet.
Wathne er i sitt 72. år, men på ingen måte har han lagt ned pennen eller lukket munnen. Han er fortsatt frittalende.
Økonomi
Penger er blitt pumpet inn i Premier League i flere år og med det så har både astronomiske lønninger og spilleroverganger i milliardklassen kommet.
– Det er noe riv ruskende galt når en venstreback i Premier League tjener mer i uka enn det en kirurg ved Haukeland sykehus gjør i året. Premier League er en pengemaskin og da er det ikke rart at mye av sjarmen forsvinner.
Wathne tenker tilbake. Minnene er mange.
– De engelske kampene var jo tidligere en sport for gruvearbeidere som fikk ut aggresjonen hver lørdag. Nå er det mer som å gå på Madame Thoussauds. Mange av engelskmennene som tidligere gikk på kamp, er erstattet av nordmenn, indere, amerikanere og japanere. Mange av de stadionnavnene vi husker fra 70-tallet, bærer nå firmanavn. Man mister noe på veien i denne pengegaloppen.
Hva er ditt favorittlag?
– Jeg er så gammel at jeg husker da Tottenham med Greaves og Mackay slo Leicester 2-0 i cupfinalen. Vi har hatt flere av de store lagene her på stadion. Da jernlaget til Leeds, med Bremner og Lorimer, spilte her mens jeg var 25 år gammel student, gikk jeg på linja. Det var en annen tid.
Wathne har også vært på Mallorca, sammen med Bengt Eriksen og Vålerenga-legenden Bruno, som nettopp gikk bort.
– Da spilte vi ball med Frank Gray, Joe Jordan og Gordon McQueen. Det var kjempegøy å snakke fotball med dem.
Wathne har vært på utallige turer til England som journalist i TV2 og Bergens Tidende.
– Nå må du jo være formann i supporterklubben for å komme inn på treningsfeltene. Jeg husker jeg var en hel dag i Lancaster Gate. Jeg fikk innpass, spiste lunsj og landslagssjef Robson brukte en hel arbeidsdag på en 25-åring fra BT. Det er stort.
I bil med Best
Han minnes også 1975, da Fulham spilte cupfinale mot West Ham (og tapte 0-2). Wathne fikk omvisning på Craven Cottage og etter treningen fikk han møte Bobby Moore.
– Tro det eller ei, men unge Wathne satt i bilen til Moore og i baksetet satt ingen ringere enn George Best og Rodney Marsh. Tilgjengeligheten og åpenheten var en annen og jeg er gammel nok til å tenke at dette var annerledes.
Som så mange andre var fotballinteresserte Davy solgt i 1974, da Liverpool hadde Kevin Keegan.
– Mulig det var at min kroppsbygning og hår ikke var så ulikt. Jeg har møtt han og intervjuet han flere ganger. Han er et fenomenalt menneske og sportspersonlighet.
Som journalist fikk han dekke store Liverpool-finaler i Europa både i Madrid, Roma og Heysel i Brüssel.
– Det var en traumatisk opplevelse. Alle som var der ble merket for livet. Bare noen meter fra der vi satt, holdt de på med hjertemassasje. Det er klart at det setter spor. Stemningen hadde vært så god mellom engelske og italienske fotball-fans på formiddagen. Jeg forholdt meg ikke til det som skjedde på banen og tribunene den kvelden. Et bunnpunkt.
Davy har møtt Liverpool Legends, med Phil Thompson og John Barnes, gjennom arrangement i Trondheim, Ålesund og Florø. Og han husker kvartfinalen i cupvinnercupen mot Brann på slutten av 1990-tallet.
-Det var veldig spesielt. Her kom altså store Liverpool og fryktet mitt elskede Brann, som jeg hadde sett tape for Greåker Sagene og Nessegutten.
Ikke negativ
Wathne sier han ikke er negativ til engelsk fotball.
– Jeg har opplevd store ting, med Solskjær og Tore Andre Flo, som herjet på White Hart Lane. Jeg var og dekket Newcastle en gang med Svein «Matta» Mathisen på Villa Park. Men det er ett eller annet med den brandingen og rikdommen som har gjort at den engelske fotballen har mistet noe på veien. Og så er jeg ikke slik, som mange andre, som ser fotball både før og etter. Jeg ser kampen, ferdig med det. Jeg kan gjerne sette et odds for den ekstra spenningen. Slik det var før, så var det lørdag klokken 16 man spilte, og med «These Are The Results» på BBC etterpå. Nå er det kamper både fredag, lørdag og søndag. Det gjør det litt mer utvannet. Halvannen time etter kampslutt kom avisene. Trykksverten var ikke tørket en gang, når avisene var der, med resultater og oppdatert tabell. Det blir det ikke når markedet skal tilpasses det japanske publikummet.
Wathne forteller at han som pensjonist nå like gjerne ser kampene til Åsane, Os, Øygarden eller damene til Sandviken.
– Jeg ser alt av lokal fotball nedover divisjonene. Det som disse gjør er mye nærmere det som fotball skal være, engasjement, lidenskap og tilhørighet.
Davy sier at også flere av de norske lagene har distansert seg, og lukket mye av virksomheten.
– Haugesund og Kristiansund er eksempler på lag som fortsatt er åpne, hvor du kan møte spillerne og være i garderoben etter kampslutt.
Nok å gjøre
Pensjonisttilværelsen er aktiv for den tidligere journalisten.
– Nå jobber jeg blant annet som rådgiver for et psykologkontor, som har import av spillere med andre kulturer og annet språk. Vi har satt oss som mål å hjelpe disse med å lære å håndtere tilværelsen. Tenk på at av 112 utenlandske spillere i Eliteserien, så satt 61 på tribunen i første serierunde.
I tillegg er han på masse arrangementer, snakker med sponsorer og næringslivsfolk. Og ikke minst, ser mye fotball.
– Jeg har også vært en del inne i spillmiljøet, som jeg mener er et spennende samfunnsfelt, med en balansegang mellom reguleringer, frihet og samfunnsansvar. Spennende samfunnsfelt, god debatt, balanse mellom reguleringer og samfunnets ansvar. For spillselskapene er jeg 100 prosent meg selv og har den motsatte rollen av å være informasjonsdirektør.
Topp tre
Når man spør Davy om hvem som er de tre lagene øverst i Premier League kommende sesong, blir han usikker.
– Jeg er jo ikke en ekspert sånn. Manchester-lagene og Liverpool kommer nok til å henge med, med Chelsea som outsider. Det var imponerende at Liverpool gjorde det så bra som de gjorde, med så store savn i forsvaret.
Wathne er også imponert over Ole Gunnar Solskjær.
– Det å være United-manager, må jo være noe av den verste jobben du kan ha. Millioner av mennesker har en formening om alt du gjør. Nå er han en nordmann som har sagt og gjort mye av det riktige etter rotet van Gaal og Mourinho stelte i stand. Solskjær har vært tro på Ferguson-prinsippene.
Hvilke lag blir bunnlagene i PL?
– Norwich og Watford, som begge greide å snu og gå opp igjen. Crystal Palace og Wolverhampton tror jeg også vil slite, sier Wathne til Tipsbladet.
Davy Wathne har i dag en rolle i spillselskapet Coolbet, og selskapet kjennetegnes for overlegent best favorittodds. Dette er helgens Premier League-favoritter, med de ulike spilltilbydernes odds og potensielle utbetaling: