More

  Copa del Rey: Davids årlige kamp mot Goliat

  Copa del Rey starter i kveld. Lag både i og utenfor de øverste divisjonene drømmer og aspirerer alle om det samme; nemlig å klatre helt til topps i finalen som spilles 23. april på Estadio de la Cartuja i Sevilla.
  I de europeiske landene har vi flere mer eller mindre ferske eksempler på at askeladder kan stå igjen med bøtta til slutt, men ikke mange. De fleste husker nok Wigans FA Cup-triumf i 2013, men den sesongen var Latics også et Premier League-lag før de rykket ned samme sesongen. I England må man tilbake til 2007/08-sesongen for å finne forrige gang et lag utenfor Premier League gikk hele veien til finalen, da Cardiff tapte mot Portsmouth. Ingen lag utenfor toppdivisjonen har imidlertid gått helt til topps de siste 40 årene.
  I Tyskland var 2010/11-sesongen forrige gang et lag utenfor Bundesliga gikk til finalen, der Duisburg ble atskillige numre for små mot Schalke. Også i Tyskland er cupen forbeholdt de største klubbene, slik det er stort sett over hele kontinentet.
  Historien gjentar seg også i de andre store fotballnasjonene. Men, i de innledende rundene ser vi flere kjemper falle – hver eneste sesong, og det er ikke utenkelig at vi ser flere La Liga-lag ryke allerede i første runde denne sesongen.
  Allerede i kveld skal fem La Liga-klubber i aksjon. Alavés, Celta Vigo, Getafe, Granada og Villarreal kan alle se frem til møter med klubber av langt mer beskjeden størrelse enn seg selv. Du skal være rimelig inndoktrinert i spansk fotball hvis du har inngående kjennskap til Victoria CF, Laguna, Mollerussa, Ebro og Unami. Her må også undertegnede melde pass.
  Da er det med langt større interesse jeg ser frem til å følge onsdagens oppgjør mellom Córdoba og Sevilla. Vertene spiller på nivå 4 i Spania, men var oppe i La Liga så sent som i 2014/15-sesongen. De leder imidlertid sin Segunda División-gruppe 4 med 31 poeng etter 12 kamper, og lag som er i dytten er noe av det farligste man kan møte i de innledende cuprundene. Córdoba har dessuten gode tradisjoner, og tatt seg til 16-delsfinalen i to av de tre siste sesongene.
  Forrige sesong røk faktisk ingen La Liga-klubber ut i cupens 1. runde, men i 2. runde begynte kjempene å falle. Celta tapte hele 2-5 mot Ibiza. Det ble imidlertid kraftig overskygget av Cornellás minnerike 1-0-triumf mot selveste Atlético Madrid. Laget fra nivå tre i Spania satte også en skikkelig støkk i Barcelona i den påfølgende runden, som trengte ekstraomganger for å ta seg forbi laget fra Primera División.
  Dermed er det bare sette seg til rette og se hvilke giganter som må gi opp drømmen om bøtteløfting de kommende månedene, på bekostning av langt mer beskjedne askeladder. Som de sier i Spania: “La copa es copa, y el fútbol es redondo”. 

  Relaterte artikler

  Del artikkel

  spot_img

  Siste nytt

  Nyhetsbrev

  Få siste nytt rett i mailen