More

  Chris Hughton har en tittel å forsvare i kveld

  Manager-legenden Brian Clough OBE døde i 2004, 69 år gammel.Han hadde fire år før fått en levertransplantasjon etter omfattende alkoholmisbruk i flere tiår og hadde også fått kreft.
  Han hadde da satt solide fotavtrykk både i Derby County og Nottingham Forest.
  Han ble født i Middlesbrough 21. mars 1935 og det var også her han spilte mesteparten av sin aktive karriere. 212 kamper og 197 mål fikk den målfarlige spissen mellom 1952 og 1961. Han scoret blant annet fem mål i en ligakamp mot Brighton i august 1958, noe som fortsatt er rekord i klubben. 16 hattrick fikk han i sin tid i moderklubben.
  Så dro han til nabo og erkerival Sunderland og spilte der fra 1961 og fram til han la støvlene på hylla i 1964. 54 mål på 62 kamper gjorde ha. En kneskade han fikk andre juledag 1962 gjorde at han måtte gi opp sin aktive karriere, som også telte to landskamper for England i 1959.
  Managerlegende
  Men det var som manager Clough først og fremst vil bli husket. Han startet opp i fjerdedivisjonsklubben Hartlepool United som 30-åringen. Dette var en annen klubb ikke langt fra hans hjem i Middlesbrough. Clough og hans assistent, hans gode venn Peter Taylor, hadde oppnådd en 18. og åttendeplass for Hartlepool, før det ble fattet interesse for dem. 
  De ble hentet til Derby County i 1967. Klubben hadde endt langt nede i 2. divisjon sesongen før Clough/Taylor tok over og fikk en enda dårligere plassering i sin første sesong, men ble klare andredivisjonsvinnere da de hadde “sine” spillertyper på plass. The Rams ble ligamestre i 1971/72 og på nytt i 1974/75, men i oktober 1973 hadde Clough sjokkert hele fotball-England ved å si opp jobben. Han hadde flere ganger vært på kant med sitt styre og kommet med flere kontroversielle uttalelser.
  Etter to korte opphold i Brighton & Hove Albion og Leeds United, var han klar for et nytt eventyr, denne gang hos Derbys naboer og argeste konkurrenter, Nottingham Forest.
  Også her tok han over et lag på nest øverste nivå. Han kjøpte flere rutinerte spillere, blant annet noen av spillerne han hadde hatt i Derby, endte på tredjeplass i 2. divisjon. I sin første sesong i toppdivisjonen, vant de ligaen med sju poengs margin til Liverpool. Han er dermed en av tre som har vunnet ligaen med to forskjellige klubber. Deto andre er Herbert Chapman og Kenny Dalglish. Skogvokterne gikk 42 ligakamper uten tap den sesongen, en rekord som ikke ble slått før Arsenal gjorde det samme i 2004, en måned før Clough døde.Nottingham Forest vant også Serievinnercupen to ganger. I 1993 ga han seg som Forest-manager etter å ha ledet klubben i 18 år og over 900 obligatoriske kamper.
  Når Derby County og Nottingham Forest møtes, så er det altså mye mer enn en vanlig fotballkamp mellom to klubber, der det bare er 27 kilometer mellom banene Pride Park og City Ground. Og veien man følger mellom banene heter selvfølgelig Brian Clough Way. Oppgjørene kalles “East Midlands Derby”, men også “El Cloughico”.
  Det første oppgjøret dem i mellom ble spilt i 1892 i 1. divisjon. Den gang vant Forest 3-2. I såkalte betydelige kamper (liga, FA-cup og ligacup), har klubbene møttes 106 kamper. Derby har vunnet 37, 27 har endt uavgjort, mens Nottingham Forest har vunnet 42. Målforskjellen dem i mellom er 155-151 i favør Derby County.
  Brian Clough trophy
  I 2007 ble man enige om å opprette et trofe, som innehas av det laget som vinner disse oppgjørene. Enigheten ble oppnådd mellom klubbene, Cloughs Memorial Charity, enken Barbara og sønnen Nigel (som blant annet spilte i Nottingham Forest og Liverpool og etter sin aktive karriere har fulgt i pappas fotspor og for tiden er manager i Mansfield Town i League Two).
  Siden opprettelsen har Derby hatt det i “sitt eie” i 3199 dager, mens Forest har hatt det i 1750 dager, siden seieren på City Ground, 1-0 25. februar 2019.De to siste kampene har endt 1-1.Det forventes full innsats fra start. Det er sjelden finspillet er framtredende i slike lokaloppgjør. Her betyr gjerne tre poeng mer enn i andre oppgjør.
  Dermed blir det en tøff batalje mellom to klubber der Brian Cloughs navn står med gullskrift og der Derby Countys Wayne Rooney og Nottingham Forests Chris Hughton etter beste evne forsøker å føre arven etter Cloughie videre. Nottingham Forest er på 16. plass i Championship og har 39 poeng på 32 kamper (ti poeng ned til nedrykk og ti poeng opp til Play Off). Derby County er to plasser bak og har to poeng og en kamp mindre enn sine erkerivaler.
  Det er bare å benke seg foran skjermen i kveld. Glem gullrekka. Dette blir en gysare for elskere av engelsk fotball.
  Preview før kampen finner du her

  Relaterte artikler

  Del artikkel

  spot_img

  Siste nytt

  Nyhetsbrev

  Få siste nytt rett i mailen