More

    Bredde er best; Tipsbladet på tur

    Etter noen år med ufrivillig covid-fravær har Tipsbladet igjen kommet seg på tur til fotballens hjemland. Som så ofte før gikk turen til grasrota i The Football League, der sjela fortsatt er tilstede i rikt monn.

    Mens Anfield, Trafford og andre storklubbers hjemmearenaer hver helg oversvømmes av nordmenn på tur for å se sine favorittlag i aksjon, er det heller sjelden det forviller seg turister til League One og League Two. Spesielt på de to førstnevnte arenaene har den hardbarkede hjemmefansen tidvis følt seg litt lei av trauste nordmenn som ankommer for øl og underholdning, uten selv i særlig grad å bidra til stemning.

    NÆR FULL KIT: Øystein var for helgen Wycombe-fan, og ikke redd for å vise det
    Tipsbladets tidligere besøk til klubber på nivå 3 og 4 har inneholdt en helt annen velkomst, og så også denne gang. Adams Park i High Wycombe har sine helter, og Wycombe Wanderers’ Adams Park var da også første stopp denne gang. En aldrende førsteellever var antatt å skulle få det tøft mot formlaget MK Dons, som nær hadde tatt direkte opprykksplass.

    Rutinert
    Milton Keynes Dons er en sjelløs klubb utenfor gressmatta, men selve laget har tross alt en gjeng spennende fotballspillere. Troy Parrott har denne sesongen vært på lån fra Tottenham, og 20-åringen er av de viktigste årsakene til at klubben tross alt endte opp med play off. Parrott var, sammen med tidligere Chelsea-spiller Josh McEachran (før han så rødt), av de som utmerket seg for gjestene på Adams Park.
    Rutinerte David Stockdale i Wanderers-buret holdt imidlertid stand. Og apropos rutine; hjemmelagets startellever hadde en snittalder på ubeskjedne 33 år. Da sågar med legenden Adebayo Akinfenwa (39) på benken.
    Rutine kommer man uansett langt med, og hjemmelaget skaffet seg et utmerket utgangspunkt da Ryan Tafazolli og svært gode Sam Vokes scoret hvert sitt mål uten at gjestene kunne svare. Turen til High Wycombe var en ubetinget suksess, med hyggelige mennesker, flott beverting og suksess for hjemmelaget. Eneste lille minus var at supportersjappa knapt hadde drakter igjen i voksne størrelser.

    Fredag er fridag
    En tilårskommen Tips-journalist trenger hvile, og fire kamper på fire dager er mer enn nok. Fredag skulle to andre League One-lag spille om finaleplass på Wembley, men tur til Sunderland ble lagt på is. Fredagen ble i stedet brukt på fotosafari og shopping i London.

    Man rakk uansett å få med seg at «The Loch Ness Drogba» Ross Stewart foran nesten 45 000 tilskuere scoret sitt 25. ligamål for sesongen, og ble matchvinner for The Black Cats mot Wednesday.
    Det ble tidlig kveld, da det jo tross alt var hektisk program med to kamper i vente lørdag.
    Norsk redningsmann (og norsk syndebukk)
    Å få fatt i billetter til Lutons siste hjemmekamp for sesongen var alt annet enn enkelt. Kenilworth Road var utsolgt, og heller ikke Towns Media Manager Stuart Hammonds kunne finne plass i presseboksen. What to do?
    Jo, da ringer man selvfølgelig tidligere Tips-journalist Thomas Møller. Gutten har tross alt vært primus motor i Lutons norske supporterklubb i en årrekke, og Møller leverte! Som ved et trylleslag sto Thomas smilende klar med billetter han via omveier hadde klart å trylle frem. Alle Luton-fans kjenner Thomas Møller og det var enkelt å presentere seg som norsk på pub før kamp. «Ah, you know Thomas, var frasen som gikk igjen blant trivelige Town-fans.

    REDDENDE ENGEL: Thomas Møller
    En norsk helt utenfor stadion. Innenfor portene var det ikke like stas å være norsk. Man hadde jo bare lyst til å grave seg ned når Reading-keeper Ørjan Håskjold Nyland gjorde en tabbe av You Tube-dimensjoner. Nylands gavepakke til Harry Cornick førte til at Luton vant 1-0. Town klare for play off. Skal The Hatters ta seg tilbake til Premier League 20 år etter at de vinket farvel?

    FØRSTE BESØK: Undertegnedes første besøk på Kenilworth måtte foreviges
    Enkelt blir det ikke. Ikke bare skal man slå Huddersfield over to kamper i semifinale, man må ved eventuell seier opp mot vinneren av Sheffield United-Nottingham Forest på Wembley. De to sistnevnte er nok tross alt de to sterkeste lagene i play off.

    Man rakk få med seg det viktigste, men ikke mye mer, før man hastet mot Stevenage og League Two-oppgjør mellom Stevenage og Salford. Ingen av lagene hadde noe som helst å spille for, og kan hende var lave skuldrer av årsakene til at det var på Broadhall/Lamex Stadium scoringene kom tettest. Foran 3500 tilskuere endte det med 4-2-seier til hjemmelaget, som noen uker i forveien hadde feiret ny League Two-kontrakt. Salford maktet aldri å nå play off, og virket ferieklare allerede ved ankomst.

    Lille Wembley – uten fans
    Det skal MK Dons ha; de har et fantastisk stadionanlegg – som en Lego-utgave av Wembley. Bare synd det kun fylles med tilskuere når det står pop- og rockestjerner på scenen. Fotballaget er det beskjeden interesse for. Søndag ble det invitert til play off om opprykk til The Championship, og på stadion med kapasitet på drøyt 30 000 ble det altså talt 9000 hjemmefans. Vi nybakte Wycombe-fans sto naturligvis i svingen blant 2000 bortesupportere, og MK Dons-fansen hørte man ikke pip fra. Man kunne se deres kollektive vinking med flagg, men ellers var det tynn suppe.

    I Wanderers-svingen var det desto høyere stemning, både ved avspark og ikke minst ved kampslutt. Tross total spillemessig dominans fra hjemmelaget maktet de ikke vinne med mer enn 1-0, og dermed var det Chairboys-fansen som kunne synge sanger om Wembley.

    Fire dager, fire hjemmeseirer og snart fly hjem. Ved hjemkomst hotell søndag kveld var det aldri aktuelt med mer enn en matbit før man fant puta. Tidlig kveld, og tidlig mandag morgen retur til fedrelandet.

    Vel tilbake i Norge våkner man til nyheten om at UEFA har fått gjennomslag for nytt format på den gjeveste europacupen. Noe som gjør at nær halvparten av lagene i Premier League kan ende opp med å spille Champions League i én og samme sesong. Utelukkende flaut.
    Omtrent samtidig kommer nyheten om at Erling Braut Haaland er gitt et lite afrikansk lands statsbudsjett i bytte mot å representere Manchester City. Mye kan sies også om hvor de pengene kommer fra. Selv hadde vi foretrukket å se ham spille for fødebyen Leeds. De hadde trengt ham mer, og ingen trenger mer penger enn han ville tjent også der.
    Nyhetene fra toppen gjør bare at man i enda større grad nyter sjelen som finnes på grasrota i The Football League.
    En på alle mulige måter vellykket tur kan uansett legges i minnebanken. Og til deg som vil til England for å se fotball; bredde er best!
    Kim Marki
    Redaktør, Tips

    Relaterte artikler

    Del artikkel

    spot_img

    Siste nytt

    Nyhetsbrev

    Få siste nytt rett i mailen