More

  Bær nisselua di med stolthet

  Hvis du er like mye inne på Twitter som jeg, kan du ikke ha unngått å ha fått md deg den stadig voksende nisselue-kulturen. Eller ukulturen, om du vil.
  I nesten alle idretter, men særlig fotball, skal norske prestasjoner aller helst dysses ned. Og det er særlig de bedrevitende hipsterne som roper høyest. Samme kveld som Kylian Mbappés fantastiske hattrick mot Barcelona, og kvelden før Erling Braut Haalands fenomenale dobbel mot Sevilla, skrev en tidligere speider og kjent Twitter-profil følgende: “Tenk at noen går rundt og tror at Haaland er i nærheten av fantastiske Mbappé. Syke greier”, selvsagt levert med emojis av nisselue og oppgitthet.
  Det er bare et lite eksempel av hva som beveger seg der inne. Så fort man drar opp superlativene om Haaland eller Martin Ødegaard, eller hvilken som helst annen norsk fotballspiller, om de har scoret ett, to eller tre mål i en Champions League-kamp, har man visst null forståelse for fotball eller selve livet hvis man i det hele tatt våger å plassere en nordmann i verdenseliten. Hvis du som leser dette tenderer til å fnyse av all skryt som blir sendt i retning Haaland, skal jeg komme med litt statistikk til deg:
  – Siden han kom til Borussia Dortmund for litt over et år siden, har han scoret 41 mål på 42 kamper og servert ti målgivende.
  – Han har scoret 18 mål på sine 13 første kamper i Champions League, tall ingen, og jeg mener ingen, er i nærheten av å matche.
  – Denne sesongen har han scoret fire mål flere enn Mbappé, og han har gjort det på fire færre kamper.
  Den nyvunne trenden med å sammenligne disse to er forøvrig helt bisarr, men jeg gjør det likevel. Kylian Mbappés mest ekstreme egenskaper er totalt annerledes enn Haalands mest ekstreme spillere. De er spisser begge to, men opererer i vidt forskjellige felt. Mbappé er en vidunderlig fotballspiller, en av mine absolutt største favoritter på den globale scenen, men det er jaggu meg Erling Braut Haaland også. Og det innrømmer jeg med stor stolthet.
  Kylian Mbappé har ekstrem fart. Det samme har Braut. Den store forskjellen her er Mbappés vanvittige akselerasjon. Ingen forventer at Haaland skal slå Mbappé på en 60 meter, men dette er da heller ikke friidrett, det er fotball. Og Erling Braut Haaland utøver den idretten med en fandeninvoldskhet og en positiv desperasjon jeg ikke kan huske å ha sett på en fotballbane tidligere. Han ligner ingen annen fotballspller. Han har sin helt spesielle stil, som ingen andre har. Han er unik. 
  Jærbuens ekstreme målsnitt er selvsagt ikke nok til å stilne mobben som elsker å rakke ned på våre hyllester av norske idrettshelter. Det er visst “bare” oss her oppe på bjerget som setter Haaland i samme bås som de absolutt aller største spissene i verden. Her er noen sitater fra The Athletic´s Raphael Honigstein, mannen som skrev boken om Jürgen Klopp, følger tysk og internasjonal fotball tettere enn de fleste og som har litt over en halv million følgere på Twitter:
  – Haaland has gone from sensation and phenomenon to a fact of life, like “A” coming before “B”, or the sun rising each day. A reliable, inevitable purveyor of goals at a superstar level.
  – It’s more that no one really wonders any more whether Haaland will take over the mantle from Messi and Cristiano Ronaldo. They know that he already has.
  Jeg, og mange flere med meg, trenger ikke Honigsteins anerkjennelse for å blottlegge min kjærlighet for det Erling Braut Haaland har gitt oss norske fotballsupportere og norsk fotball det siste halvannet året, og det han kommer til å gi oss de neste ti årene. Om noe så er det i det minste et aldri så lite indisium på at vi i alle fall ikke er helt på jordet. 
  Julen er kanskje over, men jeg kommer til å bære nisselua med stolthet i uoverskuelig fremtid. Jeg anbefaler deg å gjøre det samme. 

  Relaterte artikler

  Del artikkel

  spot_img

  Siste nytt

  Nyhetsbrev

  Få siste nytt rett i mailen