More

  Åpne breddefotballen – nå

  Snart ett år etter at Norge og resten av verden stengte ned, er det fortsatt ganske langt frem til den normale hverdagen, som blir et fjernere minne for hver dag som går.
  Selv husker jeg at jeg skulle kommentere en treningskamp mellom to OBOS-lag i LSK-hallen 14. mars. Da jeg sendte en tekstmelding til fotografen to dager før om at alt var avlyst, hadde ingen av oss den fjerneste anelse om at vi ett år senere ikke skulle ane når fotballkamper vil bli avviklet på en vanlig måte igjen.
  I 2019 begynte jeg å jobbe som kommentator for Oslo-lagene i 3. divisjon. Det føles som en evighet siden. Helgene bestod av møter med ildsjeler utenfor banen, som rigget til mediatårn på taket på innbytterbenkene, som kom med varm drikke og nystekte vafler når været var som dårligst. Og utpå banen – det glade vannvidd. Det var aldri en kjedelig fotballkamp. Halvprofesjonelle spillere spilte som om de spilte sin siste kamp, hver helg. Og i serieavslutningen i november det året kunne man nesten tro at de gjorde akkurat det.
  Dette ble en liten digresjon. Et lite innblikk av kampdagen i et 3. divisjonsoppgjør, men breddefotball er så mye mer mangfoldig enn Lyn, Vålerenga 2 og Strindheim. Før kommentatorjobben var forholdet mitt til breddefotball minimalt, og det åpnet øynene mine kraftig. I 3. og nedover i divisjonene finnes det utallige spillere som har treningsøktene og møtene med kameratene sine som sine største høydepunkt i uka. Ikke nå lenger. De har holdt seg i form og tatt vare på seg selv, fysisk og psykisk. Det har de ikke hatt muligheten til i snart ett år. 
  I den seneste episoden av podkasten Podball, snakker Tom Høgli om at breddefotballen fortjener å komme i gang og at konsekvensene for videre nedstengning kan bli katastrofale – på individuelt og samfunnsmessig plan. De utallige treningstimene i ukene og kampene i helgene er helt avgjørende for folkehelsa, og Voldas Håkon Haugen sier i samme podkast-episode at formen er på et bunnivå og at formen er dalende.
  Han er garantert ikke den eneste breddespilleren som føler på det. Regjeringen har pekt på blant annet køer i pølsekiosken som grunner til å holde breddefotballen stengt. Det er en ren fornærmelse mot alle involverte i breddefotballen. Fotballforbundet har gang på gang kommet med det Regjeringen har bedt om; grundige protokoller og retningslinjer innen smittevern, og det finnes ingen grunner til å tro at ikke klubbene evner å overholde disse. 
  Barn og ungdom fikk komme i gang først, som seg hør og bør. Nå er smittetrenden flat eller synkende, selv her i smittemetropolen Oslo. Vaksinene rulles ut på daglig basis. Eliteserien er allerede i gang med treningskamper, mens Molde skal forhåpentligvis turnere kontinentet rundt i Europa League. Tilbake i sofaen sitter tusenvis av spillere som titter lengselsfullt bort på de nypussede fotballskoene sine og lurer på når de skal få lov til å bruke dem igjen. Hadde det vært opp til meg, hadde jeg sendt dem på treningsfeltet i morgen. 

  Relaterte artikler

  Del artikkel

  spot_img

  Siste nytt

  Nyhetsbrev

  Få siste nytt rett i mailen