More

  Alt VAR bedre før

  Jeg anbefalte Tottenham-seier mot Liverpool som helgens spill i Premier League, og burde i dag kunne gått med hevet hode. Men nei. Det var ingen seierherre på Tottenham Hotspur Stadium lørdag kveld. Liverpool tapte, den engelske dommerstanden tapte med margin, og Spurs-fansen ble ikke tillatt den euforiske gleden de nok hadde ønsket seg etter å ha brutt en barriere. Alt grunnet VAR, og de som styre det.

  Stygt skår i gleden

  Tottenham er som et nytt lag under ledelse av Ange Postecoglou, og etter å ha åpnet sesongen med syv strake uten tap hadde Spurs-fansen lørdag godt håp om en sjelden seier mot Liverpool. Før lørdagens batalje i hovedstaden hadde ikke Tottenham vunnet noen av de siste 12, og bare én av de siste 23, mot Liverpool. Det står søndag tre nye poeng på konto, og i statistikkene står det 2-1-seier til den stolte hovedstadsklubben. Alt fotballinteresserte prater om dagen derpå er uansett dommeravgjørelsene som ødela kampen så mange hadde sett frem til.

  Ris til Viaplay-studio

  De to røde kortene til gjestene fra Merseyside bidro i sterk grad til å snyte fotballfans over hele kloden for fotballfest. Begge er diskuterbare, uavhengig av hva en i overkant selvsikker trønder i Viaplay-studioet måtte mene. Vi lar uansett kortene ligge. Lørdagens store snakkis var uansett Luis Diaz’ annullerte scoring, og igjen må det deles ut ris til Viaplay-studio – hvor det er fokus på manglende streker, og at man må vente på dette før det kan konkluderes. Det trengtes faktisk ikke streker for å konkludere. Om man skal tippe, så var Liverpool-vingen en halv meter onside.

  Hooper uten skyld

  Var, Simon Hooper
  Uten Skyld: Simon Hooper Kan Ikke Lastes For Offside-Episoden

  Forklaringen fra PGMOL (Professional Game Match Officials Limited) kom etter kamp – en kamp Liverpool tapte i spill 9 mot 11, etter selvmål i siste overtidsminutt av Joel Matip. Og forklaringen lød altså «menneskelig feil». Videobussansvarlig Darren England gjorde rask sjekk av situasjonen, og meldte «check over» – i den tro at målet da ville bli stående. Det han, og tydelig også hans assistent Daniel Cook, glemte var imidlertid at linjemannen hadde markert for offside. Hoveddommer Simon Hooper kan faktisk da ikke lastet for feilen, da han må stole på hans assistentdommer på sidelinjen har rett, sammen med de to VAR-ansvarlige som han får beskjed fra på øret.

  Det virkelig oppsiktsvekkende er imidlertid at ikke VAR griper inn når de umiddelbart oppdager blemmen de har gjort. Når scoringen annulleres og ballen settes i spill må det være en smal sak å gi umiddelbar beskjed til dommer på øret om at avgjørelsen var feil, men nei.

  Ikke først, garantert ikke sist

  Var
  Snytt: Manchester United Har Blitt Snytt, Brighton Har Blitt Snytt, Tottenham Har Blitt Snytt, Og I Denne Situasjonen Er Det Wolves Som Blir Ranet Av Var-Ansvarlige

  I går VAR det altså Liverpool som ble snytt, men er de første eller siste lag som blir fratatt scoringer eller avgjørelser de har krav på? Selvfølgelig ikke. Alle lag opplever det, og bare åtte runder inn i Premier League-sesongen kan det allerede nevnes atskillige brølere fra VAR og den engelske dommerstanden. Den desidert største (ok, kanskje sammen med straffesparket Wolves ble snytt for på Old Trafford i sesongpremieren) kom uansett på Tottenham Hotspur Stadium lørdag. Den feilen ødela en fotballfest, og ender med en beklagelse som er ganske nøyaktig null verdt.

  Dette har vi vært med på før. Det engelske fotballforbundet kommer med en beklagelse, de ansvarlige busssjåførene får en ukes pause, mens laget som ble snytt blir bedt om å tilgi.

  VAR, verktøy uten verdi

  VAR (Video Assistant Referee) er i utgangspunktet et verktøy som skal kunne gjøre fotballen mer rettferdig, og den har både tilhengere og motstandere. Begge leirer virker særs standhaftige, og lite villige til å diskutere verktøyets fordeler og ulemper.

  At video er et godt verktøy er det liten tvil om. Om det er et verktøy fotballen trenger, er en helt annen diskusjon. Det er fortsatt mennesker som styrer verktøyet, og det er dermed fortsatt rom for feil. Det gjøres også feil, store feil, og forskjellen fra tidligere er at det tar lenger tid å gjøre feilen.

  Henda i været

  Kampene stykkes opp, spillere eller fans tillates ikke sine umiddelbare gleder over scoringer, men må vente på offisiell godkjennelse fra mennesker som styrer spakene. Vi gjør alle feil, og da er det kanskje like greit at de gjøres der og da.

  Var
  Alt Var Bedre Før: La Linjemannen Gjøre Feilene Selv, Han Blir Tilgitt

  Det vil så definitivt være enklere å tilgi en linjemann/assistentdommer som vinker feil når han på sekundet må ta en avgjørelse om offside eller ei, enn en buss full av sertifiserte dommere som kan se repriser på et hopetall av skjermer før de ender opp med å gjøre den samme feilen.

  Det er menneskelig å feile, men det er også en plikt å ta ansvar for å bli bedre. VAR har ikke gjort noe godt for fotballen, og da må det være mulig å strekke hendene over hodet og innrømme.

  Alt VAR i dette tilfellet bedre før.

  Relaterte artikler

  Del artikkel

  spot_img

  Siste nytt

  Nyhetsbrev

  Få siste nytt rett i mailen