More

  30. juni – en slags Deadline Day

  Sommervinduet i England holder åpent frem til 1.september, men for noen av klubbene er det en slags Deadline Day allerede 30. juni. Dette er nemlig datoen for regnskapsfrist i Premier League, og innen da må klubbene bevise at de ikke har brutt reglene som sier at klubbene i verste fall kan tape 105 millioner pund over en treårsperiode. At klubbene nå, i større grad enn tidligere, følges og straffes ved brudd ble synlig forrige sesong. Everton ble da straffet med to poengtrekk (totalt 8 poeng) og Nottingham Forest med totalt fire minuspoeng.

  Everton er av klubbene som er i faresonen også denne sommeren, mens Newcastle og Chelsea også meldes å ha svin på skogen. Aston Villa står også foran en vrien sommer, når de er på kanten av overforbruk – samtidig som de må styrke stallen før de skal ut i Premier League. Det letes stadig etter smutthull for å omgå reglene, og noen virker å være funnet.

  Spreke summer, uken før Deadline Day

  Det har vært bokført flust med overganger siden sommervinduet åpnet midt i juni, men grunnet EM har det helt naturlig vært beskjeden aktivitet i Premier League-klubbene. Verken spillere eller klubbene selv vil forstyrre landslagene i forberedelsene. De siste dagene har det imidlertid skjedd ting.

  Deadline Day
  Deadline Day: Tim Iroegbunam Ble Høyt Verdsatt. Kort Tid Før Økonomisk Deadline Day I Everton

  Tim Iroegbunam har gått gradene i akademiene hos West Bromwich og Aston Villa, og når han denne måneden fyller 21 år kan han vise til landskamper for engelske både U19 og U20-landslag. Han fikk også, sesongen 2022-2023, godt med spilletid på lån i The Championship med Queens Park Rangers. I Premier League-sammenheng kan han imidlertid bare vise til totalt to kamper fra start. Likevel valgte altså Everton i helgen å legge ubeskjedne 9 millioner pund på bordet for midtbanespilleren.

  Deadline Day
  Deadline Day: Lewis Dobbin Forlater Everton For Store Penger, Til Stor Glede For Evertons Regnskapsansvarlige

  Samtidig som Tim Iroegbunam forlot Villa for Everton, gikk Lewis Dobbin motsatt vei. 21-årige Dobbin har gått gradene i Evertons akademi, og kan vise til kamper for yngre engelske landslag. Som Iroegbunam fikk også Dobbin én Premier League-kamp fra start forrige sesong, og salgssummen for Dobbin blir også oppgitt til 9 millioner pund.  

  Triksing på høyt nivå

  Lik alder, veldig lik historie og utvikling, og ikke unaturlig da at også prisen på Iroegbunam og Dobbin er den samme. Så hva er det da å hente for klubbene som vil justere regnskapene før økonomisk Deadline Day?

  Ingen bryter i utgangspunktet reglene, men spørsmål har blitt stilt om verdsettelsene, bruken av unge spillere, og om disse overgangene er bevis for smutthull i ligaens økonomiregler som kan brukes for å begrense tap.

  Deadline Day
  Deadline Day: Mykhailo Mudryk Kostet Store Penger, Men Ikke All Verden Når Kjøpesummen Ble Fordelt På Åtte År

  Når en klubb selger en spiller, blir hele fortjenesten registrert i årets regnskap, med egenavlede akademispillere som gir ren fortjeneste. Beløpet som betales av den kjøpende klubben blir derimot fordelt over kontraktens lengde. Noe Chelsea jo som kjent benyttet seg av da de betalte store penger for spillere som Moises Caicedo, Mykhailo Mudryk og Enzo Fernandez. De tre kostet alle rundt 100 millioner pund, men kostnadene ble fordelt på kontrakter gjeldende i hele åtte år. Denne metoden hjelper Chelsea med å overholde Premier Leagues regler for Financial Fair Play, til tross for at deres totale forbruk siden Todd Boehly ble eier har oversteget £900 millioner.

  Mer i vente

  Det er nå bare en uke igjen til Deadline Day hva gjelder regnskap, og det forventes flere eksempler de kommende dagene. Villa sies å være nær salg av 18-årige Omari Kellyman (35 minutters Premier League-erfaring) til Chelsea for spinnville 19 millioner pund. Talent, ja, men dette er altså en spiller Villa for to år siden hentet fra Derby County for £0,6 mill.

  Deadline Day
  Deadline Day: Er Omari Kellyman Verdt Snaut 20 Millioner Pund, Etter En Halvtimes Spilletid I Pl?

  20-årige Lamare Bogarde, som fortsatt ikke har ligakamper for Villa, sies også å kunne være på vei bort – til Nottingham Forest. Everton har samtidig vist interesse for Newcastles 19-årige vingløper Yankuba Minteh, mens alltid skadede Dominic Calvert-Lewin kan gå motsatt vei. Noe rent bytte er helt sikkert ikke aktuelt, da det jo er salg av egenprodusert og nye kontrakter som kan redde klubbene fra minuspoeng.

  Lovlig eller ei

  Liten tvil om at nevnte handler inneholder urealistiske priser, og at de utelukkende gjøres for å slette røde tall fra regnskapsbøkene. Om de samtidig bryter noen regler er mer usikkert, og liten tvil om at ansvarlige i Premier League har jobb å gjøre om de vil tette hullene. Samtidig er det unge og lovende spillere som nå brukes som brikker i et spill de nok helst ville vært foruten. Det hadde vært interessant å se om de samme spillerne får lønn som står i stil til overgangssummene – samtidig som de nå bærer en hinsides høy prislapp som de da skal vise seg verdt.

  Relaterte artikler

  Del artikkel

  spot_img

  Siste nytt

  Nyhetsbrev

  Få siste nytt rett i mailen